Столична община започва битката с кърлежи и комари

OFFNews 21 март 2024 в 08:07 841 0

Обработка на зелени площи

Снимка БГНЕС/архив

Започват задължителните годишни обработки на тревните площи срещу насекоми, кърлежи и гризачи върху общински зелени площи: паркове, градини и междублокови пространства в София. 

Столичната община е създала необходимата организация за извършване на възможно най-ранни дезинсекционни обработки на нейната територията. Предвид метеорологичните условия и ранното затопляне, графиците за предстоящите обработките срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи, са предвидени да започнат по-рано тази година.

Предстои и допълнително третиране след няколко месеца, за което гражданите ще бъдат уведомени.

Екипите са в готовност да стартират дейностите:

На 21.03.2024 г.: започват обработките в районите Витоша и Панчарево, както и в гробищните паркове и транспортни обекти, поетапно ще бъдат обработени всички останали райони срещу ларви на комари по водоемите.
На 25.03.2024 г.: започват обработките срещу кърлежи на общинските тревни площи - стартира се в районите Подуяне, Оборище и Средец, както и във всички паркове.
На 11.04.2024 г.: започват вторите обработки срещу ларви на комари и обработка срещу гризачи като се стартира в районите
На 15.04.2024 г.: започват вторите обработки срещу ларви на комари и обработка срещу гризачи във всички паркове

Обработките се извършват рано сутрин до 10.00 часа като графиците за изпълнение са валидни при благоприятни климатични условия и при ниско окосена трева. Косенето на тревата е задължение на Столичната община. При дъжд, мъгла или други неподходящи метеорологични условия, третирането ще бъде отложено.

Третираните терени се обозначават предварително с табели за вида обработка – използван препарат, карантинен период, фирма изпълнител и телефон за контакт.

При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации ще се маркират рисковите места и тези участъци бъдат допълнително третирани.

Общински зелени площи се обработват по възлагане от Столичната община и се контролират от дирекция „Зелена система“ или районните администрации. Специализираният контрол ще се осъществява от експерти на Столичната РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!