Ставрев: ЦГМ иска да сключи скандална обществена поръчка за 5,9 млн. лв

OFFNews 05 януари 2024 в 14:59 1859 0

Симеон Ставрев

Снимка БГНЕС/архив

Центърът за градска мобилност планира да сключи обществена поръчка за 5,9 млн.лв. с един-единствен кандидат, въпреки публичното недоволство, довело до прекратяването ѝ. 

За това алармира общинският съветник Симеон Ставрев от ПП-ДБ- СС, който уточнява, че ЦГМ сами са прекратили поръчката. След обжалването на единствения кандидат пред Комисията за защита от конкуренцията обаче органът отсъжда в негова полза и поръчката е възобновена.

“Скандалната обществена поръчка е за 5,9 млн. лв. без ДДС. Изискванията към нея са толкова ограничаващи, че само малък брой фирми в България могат да ги покрият. Под дългото заглавие на поръчката “Дигитализация на съществуващи услуги … за управление и контрол на паркирането на ППС …” практически стои намерението да се вкарат още пари в софтуер и хардуер за контрол и таксуване на паркирането в града. Дори не е ясно каква е ползата за софиянци от услугите, които ще получи ЦГМ от тази обществена поръчка”, заявява Симеон Ставрев. 

Общинският съветник добавя, че кандидатът “Смарт паркинг Солюшън” е обединение между УЕСТ АУТО ДИДЖИТЪЛ ЕООД и ЮПАСС АД. Именно ЮПАСС АД стои зад приложението за телефон URBO Parking, което позволява почасово паркиране в София. Ставрев посочва, че на практика ЦГМ вече работи с кандидата за обществената поръчка на стойност 5.9 млн. лв. Той критикува и решението на КЗК, чийто председател Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

“Не разбирам как решението на КЗК е в защита на конкуренцията, след като отсъжда в полза на кандидат, който практически няма никаква конкуренция и се състезава сам със себе си. Мандатът на г-жа Ненкова беше удължен от парламента с две години до лятото на 2023-а година. Тогава ДБ поиска вето на президента, който не го наложи”, напомня Ставрев.

Представителят на “Да, България” предупреждава, че след края на ангажимента към ЦГМ изпълнителят просто ще преустанови “услугата си”, а в ЦГМ няма да остане нищо освен изхарчени пари. Според Ставрев ЦГМ не защитава обществения интерес, а продължаващият блокаж на Столичния общински съвет може да остави настоящото ръководство начело дори след изтичането на мандата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки