Спокойна нощ в Мизия, водата започна да се оттича

OFFNews 04 август 2014 в 07:18 3467 0

Наводнението в Мизия

Снимка Булфото/Стоян Стоянов

Наводнението в Мизия

Спокойна нощ отчете кметът на Мизия Виолин Крушовенски тази сутрин и уточни, че водите са започнали да се оттичат и да освобождават селото, съобщава БНТ. 

Пред БНР  директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов заяви, че нивото на водата в Мизия е спаднало с около 50-60 см. 

Той посочи, че още днес екипите на ГДПБЗН започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия.

Пред Нова телевизия депутатът Корнелия Нинова сподели, че е била в Мизия цяла нощ, за да помага при евакуацията, която жителите на града не са искали да изпълнят до последния момент.

"Най-страшното беше грохота от падащи къщи и крещящите хора", разказа Нинова. 

Евакуираните хора са настанени в специално оборудвания център. Те ще могат да се завърнат в домовете си, след като се отече цялата вода, почистят се улиците и се дезинфекцира.

Днес към екипите на военните, полицията и пожарната се очаква да се присъединят доброволци от БЧК и жители на съседни общини.

Българският Червен кръст активира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите - на кратък номер 1466.

Дарение от 1 лев може да се направи за всички мобилни оператори, както и на посочена сметка. Желаещите могат да подкрепят кампанията и онлайн на сайта на Българския червен кръст.

Прогнозата на екоминистерството е, че в следващите 1-2 денонощия нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!