Спаси София срещу синдикатите за нощния транспорт и извънредния труд на шофьорите

OFFNews 22 февруари 2019 в 13:11 2621 1

Нощният транспорт в столицата скара неправителствената организация Спаси София и транспортните синдикати към КНСБ, КТ "Подкрепа" и СТСБ. 

Синдикалистите поискаха нощните линии на автобуси в София да бъдат закрити като мярка срещу намаляването на часовете извънреден труд на шофьорите. От Спаси София обаче са против и определят позицията им като "крайно популистка, целяща разделяне на служителите и разрив между общественото мнение и исканията на водачите".

Реваншизмът на синдикатите е очакван. Именно Спаси София повдигна въпроса за крайно лошите условия на труд и извънредните работни часове, давани от водачите в градския транспорт. Подозираме съглашателство между общински съветници и синдикални лидери, твърди Борис Бонев от организацията. По думите му "шуробаджанащината, оплела синдикатите, трябва да бъде прекратена, за да могат те най-сетне да влязат в ролята си на защитници на правата на работниците. Добре разбираме, че и редовият синдикален служител също е жертва на своето ръководство. Градският транспорт и служителите му имат нужда от истинска грижа, каквато и се очаква, след като всеки месец от заплатите им се отчислява процент за синдикатите”, допълни Борис Бонев от Спаси София. 

Екатерина Йорданова, шеф на транспортната комисия в СОС, обяви днес, че увеличението на заплатите на служителите от градския транспорт с 10% влиза в сила от 1 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!