Политика от тоалетната - а как се обидихме за клекалото на Черни!

Юлиана Ончева 22 февруари 2019 в 07:44 7250 2

Помните ли как се обидихме - без разлика на пол, произход и политически пристрастия, на чешкия скулптор Давид Черни преди десет години? Защото представи България на сатирична изложба в Брюксел като "турска тоалетна". Дотолкова се обидихме, че творбата бе скрита с черна драперия.

Оказа се, че Черни е бил направо пророк през 2009 г. - поне що се отнася до предизборна тема № 1 в държавата през 2019 г. Та и през 2018, защото последното актуализиране на темата започна с клозета в килията на отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която бе 8 месеца в ареста като подсъдима за подкуп. Екип на омбудсмана Мая Манолова пусна снимка на клекалото в килията и обяви, че жалбата на арестантката от лошите битови условия е основателна. 

В колко български домове тоалетните са извън сградата в двора. Колко български домове нямат течаща вода, реагира правосъдният министър Цецка Цачева.  И обяви, че свиква съвещание заради условията в арестите. На срещата трябваше да присъстват ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - София, поканена бе и националният омбудсман Мая Манолова.

Дотук. Съвещание не се проведе. Клекалото в арестантските килии си остана необезпокоявано от външния свят, макар доста по-неугледно, меко казано, от онова в инсталацията на Черни. А вече на никой борец за човешки права не му хрумва да се развълнува от тоалетната, която ползва в ареста подсъдимата Евгения Банева например. Хем тя дойде от позлатена в имението си и ще се кандидатира за евродепутат. В интерес на истината само Иванчева не изостави темата за условията в арестите и попита кога все пак ще има съвещание, макар и от домашния си арест. Не й отговориха. Тя на евроизборите няма да играе, а до местните има още съдебни заседания да изяде. 

Обаче на дневен ред излязоха тоалетните на шофьорите в градския транспорт в София. Първо Спаси София обяви, че уринират в бутилки, защото нямат време да отидат по нужда на последните спирки, поради извънредния си труд. Знаем за шокиращи истории за липса на тоалетни или на време за използването им, заради кратките почивки и закъсненията, което принуждава част от шофьорите и ватманите да уринират в бутилки. Това е абсолютно недопустимо!, заяви Борис Бонев от неправителствената организация. От БСП-София пък пуснаха снимки от шофьорските нужници на последните спирки на градския транспорт. 

Ден по-късно Спаси София обяви искания на шофьори, които обличат "жълти жилетки" и не са спирали протеста си, две от тях - редовно почистване на тоалетните за водачите и изграждане на тоалетни с течаща вода на последните спирки.

С недоволните шофьори се срещна и омбудсманът Мая Манолова. 

Откъм столичните тоалетни има и добри новини - самопочистваща се ще заработи в градината "Кристал", част от централната зона 4, когато приключи ремонтът й. 

Нови италиански тоалетни ще има в градината между СУ и парламента до Художествената академия и една до сградата на БАН, както и в "Св. Седмочисленици". Пак след края на ремонтите, което означава, че тези тоалетни тепърва ще влизат в предизборната битка с лайтмотив "ремонт на ремонта". 

Политика от клозета - първо за евроизборите, после за местните. Въпросът е кой ще изтече, когато избирателите пуснат казанчето. 

Иначе проблемът с тоалетните и канализацията в България е голям, но не само преди избори.

За сравнение: през 2015 г. Китай започна  "тоалетна революция" и планира да построи 34 хил. нови обществени тоалетни през годината. През 2017 г. Националната администрация за туризъм на страната съобщи, че почти 93% от поставените цели са изпълнени -  властите изградиха или модернизираха над 50 000 тоалетни. След което Пекин обяви планове за изграждане и модернизиране на 64 000 обществени тоалетни от 2018 до 2020 г. като част от своята "революция на тоалетните" за стимулиране на туризма и увеличаване на приноса на
този сектор за икономическия растеж. 

През ноември 2017 г. у нас вицепремиерът Валери Симеонов откри лично нова тоалетна - с термопанели, на ГКПП "Калотина". 

Надеждата е, че доста родни депутати, министри и други политици посещаваха Китай в последните години. Кой знае - може пък да ни предстои революция на клекалото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

2

Stifen

22.02 2019 в 18:14

Селендурите отОбщината, воглаве с кметицата-светица, целенасочено превръщат най-окаяната столица в Европа - в диво делиорманско село. Всичките градски тоалетни и писоари бяха унищожени последователно и сега софийското селячество пикае на воля по входове и градинки. Преди известно време Бе затворена и тоалетната пред Халите и с интерес наблюдавах как един клетник си извади патлака посред бял ден пред заключената порта и обилно поля софийския център....

5900

1

Старши

22.02 2019 в 13:26

А бе ,ние сме осрани до ушите вие за тоалетни ни говорите.