Социалният министър предлага 770 лева минимална заплата от 2023 г.

OFFNews 10 август 2022 в 14:19 2753 0

Лазар Лазаров

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров

Служебното правителство ще предложи минималната заплата за 2023 г. да бъде 770 лева, заяви министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при представянето на политическия си кабинет, цитиран от БТА. 

"Ще предложим на социалните партньори за минималната заплата за следващата година да се приложи принципът - 50% от средната работна заплата за предходната година. Това в цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева", посочи Лазаров.

По думите му ще има преходен период за нейното въвеждане. Той уточни, че служебното правителство ще изготви базов проект на Закон за бюджета през следващата година.

По време на пресконференцията Лазаров представи екипа си и приоритетите на министерството. Татяна Георгиева е началник на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри. 

Стана ясно, че са подадени 196 000 заявления за помощ за отопление, като до момента са одобрени 108 000. Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата "Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.

"Излизането с предложение за размер на линията на бедност е другият акцент в дейностите на ведомството. Тя постепенно започна да се превръща в основен измерител в провеждането на някои политики", подчерта Лазаров.

Министърът обясни, че линията на бедност е в основата на финансовата подкрепа, която получават хората с увреждания. "Ще предложим на нашите социални партньори размер на помощта в границите на 504 лева", заяви социалният министър и допълни, че това е повишение с 22% повишение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови