СОС решава утре за училищни автобуси в центъра на София

OFFNews 13 януари 2021 в 09:10 1784 0

Столичният общински съвет ще гласува утре за въвеждането на училищни автобуси в София. Пилотният проект се отнася за 18 СУ "Уилям Гладстон" и 32 СУ "Св. Климент Охридски".

Всяка сутрин в учебен ден за учениците до 4 клас ще се изъвршва по 1 курс по маршрутите, като автобусите ще спират на съществуващите спирки. Единственото изключение са две спирки пред самите училища - на бул. "Христо Ботев", преди светофара с "Тодор Александров" до страничния вход на 32-ро училище и на ул. "Пиротска" пред 18 училище, на спирката на ул. "Симеон" и бул. "Инж. Иван Иванов", става ясно от доклада на зам.-кметът по транспорт Кристиян Кръстев. 

Проектът е разработен съвместно с екипа на "Зелена София"  и в партньорство с ирландската компания Good Travel Software GTS, която е разработила пилотното предложение. то за пилотен проект. Той предвижда У1 и У2 да се движат два поредни месеца през тази година. 

Според проучване над 50% от родителите водят с автомобил децата си на училище. Целта на проекта е чрез автобусите да се реши въпросът със задръстванията около учиищата в централната градска част на София, както и да се намали замърсяването на въздуха около учебните заведения.  

Според направените анонимни анкети към момента готовност да използват новата линия имат около 70 деца и техните родители. Това означава 40 автомобила по-малко в района на тези две училища, по чист въздух и облекчен трафик, пише още в доклада.  

Пробегът на един курс на № У1 е 5 км. Маршрутът е от спирка "10 ДКЦ" по бул. "Стамболийски", надясно по бул. "Вардар", ул. "Божурище", ул. "Цар Симеон", надясно по "Христо Ботев", надясно по "Т. Александров", надясно по "Средна гора", надясно по "Пиротска" до 18 СУ "Уилям Гладстон".

Линия № У2 е с дължина 4,4 км. Маршрутът от спирката е "10 ДКЦ" по бул. "Стамболийски", надясно по бул."Вардар", ул. "Божурище", ул. "Цар Симеон", надясно по "Константин Величков", наляво по "Пиротска", надясно по "Хр. Ботев" до страничния вход на 32 "Св. Климент  Охридски". 

Подготвени са 9 маршрута с 9 училища в централната градска част. Те обслужват обикновенно 1 училище, а ние маршрутните линии сме ги направили да се ползват от деца от две или 3 училища, събират се на районен принцип и оставят децата пред самото училище. 

"Автобусите ще са нископодови, екологични - Евро 6. Те ще изминават 9,4 км за двата маршрута, което на ден ще струва 36 лв. с ДДС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!