Въвеждат училищни автобуси в София, тръгват пилотно догодина

OFFNews 09 декември 2020 в 13:40 3529 0

Столична община въвежда пилотно училищни автобуси. Първите ще са за децата от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ “Уилям Гладстон” и 32 СУ “Свети Климент Охридски”, които ще функционират като част от градския транспорт. 

Родителите на малките ученици ще могат да се възползват от тях в рамките на два поредни месеца през следващата година. 

Тестовите автобуси ще обслужват две от най-големите училища в централната част на града, където ежедневно се наблюдава струпване на автомобили. Така ще бъде намален трафикът в района на двете училища, като се ограничат кратките пътувания с кола, които родителите предприемат всяка сутрин, за да оставят децата си. Това ще доведе и до намаляване на задръстванията, които се получават в периметъра на училищата, а и като цяло в центъра на града. 

Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект “Зелена София”. Екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища. На базата на адресите на децата от 1-ви до 4-ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS) “Зелена София” разработват 9 маршрута, като всеки от тях обслужва 2 училища. За тестовия период са избрани 2 от тях. 

Проектираните маршрути са прецизирани и се реализират от направление “Транспорт и градска мобилност”, начело със зам.-кмета г-н Кристиан Кръстев и ОП “Столичен автотранспорт”, съвместно с “Център за градска мобилност”, и имат фиксирано трасе, което използва спирки на градския транспорт. На базата на предварително допитване до родителите има заявен интерес от близо 70 деца. 

Проект "Училищни автобуси" е продължение на инициативата "Пеша на училище", която се провежда от 2017 г. В първото издание се включиха 3 училища от различни части на града, а във второто интерес за участие по двата проекта заявиха общо 18.

Екипът на “Зелена София” започна активна работа с ръководствата на тези училища, а през март 2020 г. проведе анкета сред над 2000 родители на деца в началните класове. Резултатите показват, че над 52% от родителите водят децата си с автомобил до училище. Причините за това са различни, но това, което родителите посочват като основно свое притеснение за безопасността на децата, е трафикът. 

Настоящият пилотен проект има за цел да адресира именно тези проблеми, като осигури безопасно придвижване на децата до училище чрез специализиран транспорт. Това гарантира и по-чист въздух, благодарение на намаления автомобилен трафик в района на училищата.

“Интересът от страна на родителите е голям, което много ни радва. Училищните автобуси ще облекчат и самите тях, защото – както показаха проведените анкети – родителите смятат трафика за основна заплаха за безопасното придвижване на децата в града. Надяваме се, че родителите започват да разбират, че са част от проблема, но сега могат да бъдат част и от решаването му”, допълва Елица Панайотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!