СОС прие Визия за София до 2050 година

OFFNews 23 юли 2020 в 13:16 0

Снимка Александра Маркарян

Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия за развитие на Столична община Визия за София.

Според нея столицата трябва да бъде компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. За да постигнем тези приоритети, обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г.

За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса. Мерките и индикаторите за следващите пет години са описани в отделен документ, който ще бъде разгледан в Столичен общински съвет през есента. Тази конкретика, необходима за постигането на дългосрочните цели във Визията, ще се актуализира и разглежда на всеки пет години.

“Съставянето на Визия за София беше нетрадиционен, задълбочен, широкообхватен и широко включващ процес.” коментира Любо Георгиев, ръководител на екип Визия.

“В него участваха граждани и граждански групи от различни части на общината, опитни експерти от различни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, предприемачи и администратори. В рамките на две години и половина успяхме да извършим десетки изследвания, да структурираме и анализираме огромно количество данни и да въвлечем хиляди заинтересовани страни. Подобен процес отдавна не е правен в София. Визията определя посоката за развитие на Столична община за следващите три десетилетия. На нейна основа ще бъдат синхронизирани всички общински планове и стратегии и ще бъде изработено заданието за изменение на Общия устройствен план. Всичко това ще се случи с подхода, установен във Визия за София - експертен, включващ и публичен.”, допълни още той.

За създаването на Визия за София през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews