Питат и ученици за новата "Визия за София"

OFFNews 10 януари 2017 в 12:11 2505 0

Снимка БГНЕС - архив

Столицата ще има дългосрочна "Визия за София", проектът трябва да е готов до края на годината. По него работи група, сформирана от главния архитект Здравко Здравков по решение на Столичния общински съвет. 

Начело на работната група е архитект Любо Георгиев - директор на One Architecture Week. В състава й влизат още урбанистът Магдалена Кирчева, бившият главен архитект на Горна Оряховица Христо Харлов, софтуерният инженер Ангел Георгиев, социологът Божидар Иванов и др. Кои са основните проблеми на София и какво трябва да се промени, за да стане градът по-добро място за живеене, са част от въпросите в онлайн анкета на страницата на "Визия за София" във фейсбук. Допитването очаква от столичани да посочват и проблемите на гради, сред посочените са замърсяването на въздуха, подобряването на транспорта и чистотата на София. Има и отворен въпрос, в който гражданите трябва да опишат как си представят столицата.

Работната група трябва да събере възможно най-много документи и мнения от гражданите и бизнеса и да предложи възможни решения за визията на София. 

Като част от проучването за "Визия за София" се организират и работни срещи с активни столичани и експерти, които се предават в реално време и могат да бъдат гледани през страницата на проекта във фейсбук. На дискусиите се формират теми, проблеми и предложения, които на следващ етап ще бъдат обсъждани освен с пълнолетните граждани, и с ученици и деца, защото на практика те ще живеят в града, изграден на базата на новата визия. От екипа смятат да включат в дискусията и млади хора, на които им предстои да дойдат да учат или работят в София в следващите години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови