Софиянци седнаха пред багер заради строеж върху детска площадка

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2014 в 08:40 1757 6

Жители на на столичния квартал "Слатина" седнаха тази сутрин на асфалта пред багер в знак на протест срещу застрояването на детска площадка.

Спорът между живеещите в района и собственика на терена - арх. Венцеслав Дучев, е от близо две години. В последните месеци жители на квартала излизат на активни протестни действия срещу инвеститорите, а преди две седмици имаше палежи на автомобили, разбиване на гаражи и кражба на мотор в района.

След четирите случая на запалени автомобили и във връзка с протестите на местни жители срещу строителството на хотелски комплекс върху детска площадка, прокуратурата е образувала четири досъдебни производства.

Инвеститорът "Агора ин" със собственик арх. Венцеслав Дучев има разрешително за строеж на 8-етажна сграда от февруари 2013 г.

Той е купил имота от друга частна фирма. По думите на хората в "Слатина" Дучев докарал представители на агитката на „Левски София Запад”, за да пазят транспортна техника.

Жителите на квартала смятат, че футболните фенове стоят зад палежите на коли, разбиването на гараж и кражба на мотор за 12 000 лв.

Колите били палени избирателно. Атакувани са онези собственици, които най-активно протестират срещу строежа на мястото на детската площадка.

Столична община твърди, че имотът е частен, и собственикът има право да се разпорежда с инфраструктурата на него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 13:58

Не знам защо ми хрумна връзката с Кюстендил и Бат`Сали... Ами гадно е, ама е законно... Точно тук е заровено кучето. Умираме да се взираме в заплатите, например, на съветниците и депутатите, а пропускаме далеч по-страшните щети, които понасяме от действията им и пропускаме да атакуваме разпоредбите, а не последствията, които са законни... Не е лесно нещо демокрацията. Ами прав си е инвеститорът, платил си е, законно е, факт, потвърден от съда...

22.10 2014 в 12:36

Браво на хората, че не клякат пред мутренските способи на "бизнесмена"! Трябва да се види, че така повече не може.

22.10 2014 в 12:15

Gesh, прав си. В конкретния случай обаче, май имаше нещо през годините. Не си спомням. Може и да греша. Но някъде в близкото минало са пропуснали нещо си от общината за да стане частна.

22.10 2014 в 11:27

Венцеслав Дучев пали коли, краде мотори и вика орките от Левски София.
Не е ли ясно как е купил земята или пък как е взел парите, за да я купи? И за какъв съд и прокуратура говорим все едно не знаем що за мафия са?

Браво на тези хора!

22.10 2014 в 10:43

След като имотът е частен, то следва желаещите да има детска площадка да го купят, да променят действащия регулационен план по съответния ред,за да се промени терена от зона с високо строителство в детска площадка. Да възложат проектирането на площадката /след промяната на плана/ и да финансират строителството й. Това е реда. Там е имало някога детска площадка, но тя е била на нечия земя и съседите не са платили за ползването й. Ако общината купи земята, то тя трябва да извърви същия път.

22.10 2014 в 09:18

най=добрия метод е като граждани на европа да се жалват и заведат дело. В европа обществения интерес е над частния, особено като става въпрос за обществен парк. Да съдят общината.