София ще глобява за неподдържани гробове

ОFFNews 23 октомври 2014 в 19:44 4312 7

София въвежда наредба за поддръжка на гробните места, заяви Мита Георгиева от Столичния общински съвет, цитирана от „Фокус”.

„Това е с цел да се въведе ред по отношение на изискването гробищата да се поддържат в подходящ вид – гробът да бъде добре почистен, засаден с цветя и ниски храсти или по друг начин, но да е благоустроен. Основната отговорност носи общинското предприятие и парк, в която правоимащият ще заявява как ще поддържа гробното място – сам, чрез свои близки или ще упълномощи общинското предприятие, като при последния вариант се заплаща годишната такса от 48 лева за поддръжка на гробове”, допълни още Георгиева.

В случай, че не поддържаме сами гробното си място или някой друг не го прави за нас, глобата ще е между 50 и 250 лв. В случай, че някой няма живи наследници, които да облагородяват гроба му, общинско предприятие „Гробищни паркове” поема отговорността за поддръжка на гробовете им.

Георгиева допълни, че във връзка с "опазването на вътрешния ред и сигурност на територията на „Гробищни паркове” ще бъдат монтирани камери и наети охранители.

„Промените, които гласувахме на Столичния общински съвет (СОС), касаят една изключително деликатна област от живота на софиянци. Целим да подобрим обслужването на гражданите , които ползват услугите на „Гробищни паркове” на територията на Столична община”, заяви общинският съветник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови