Поле край Варна осеяно с трупове на щъркели. Убил ги стар електропровод (снимки 16+)

Николаос Цитиридис Последна промяна на 11 август 2014 в 10:40 14908 13

Снимка Animal Hope Варна

Двата оцелели щъркела

Поле близо до Варна е осеяно с трупове на щъркели, обгорели при кацането си върху стари електропроводи на "Енерго-про", сигнализира читателка на OFFNews.

Виолета Петрова се натъкнала на ужасяващата гледка в събота вечерта, когато минавала с автомобила си през полето, което сега е гробище за десетките щъркели.

Ето и нейната история:

"За първи път виждам подобно нещо полето е осеяно с трупове на щъркели, има по земята живи, полуживи. Не знам колко са живите, нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки. Спирахме колата, за да ги отместим живите, докато карахме през полето по черно. Не се плашеха нито от светлените през нощта, нито от нас. Гледката е покъртителна. Удря ги ток от далекопроводите. Едни стоят накацали, а други, докато кацнат, падат. Това снощи беше адът, ужасно е, гробище на щъркели. А живите ходят по земята и чакат да умрат. Моля Ви, помогнете, не знам какво мога да направя, към кого да се обърна, кой може да помогне на живите и на тези, които все още не са отишли на този сборен пункт."

Пред OFFNews Виолета разказа за ужаса от гледката и че тя и нейни приятели са видели в полета близо 30 трупа на обгорелите щъркели.

Виолета и приятелите й открили само два живи щъркела, за които вече се грижат от Animal Hope Варна.

Свързахме се с пресцентъра на "Енерго-про" за коментар по случая. От там обясниха, че очакват РИОСВ-Варна да пусне преписка, която ще даде възможност на "Енерго-про" да инсталира върху електропроводите т.нар. "щъркелобрани", които да пазят птиците.

Днес ще има проверка на място от "Енерго-про" и РИОСВ-Варна.

Предупреждаваме, че някои от снимките не са за хора със слаби нерви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 23:39

Скапаните ерп-та-безбожно скъп и некачествен ток,а стълбовете им станаха убийци на тия красиви и благородни птици!Къде в друга държава стават такива жестокости няма наказани???!!! В тая загубена държава и птиците да не долитат вече!Виновниците да си понесат последствията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.08 2014 в 19:13

С голяма болка четох статията
Това са така красиви, божествени птици...
Трябва да се съдят виновниците ...

11.08 2014 в 15:59

До ranger или за какъвто там се мисли

Колко струват ЕРП-тата и колко е реална цената на тока видяхме, когато цяла България се вдигна срещу тях, а Боко скоропостижно сдаде властта. Явно, че още те боли!
Вяро е, че в тях работят българи, но на ключовите позиции са чужденци, а печалбите им изтичат зад граница.
В публикацията ясно е казано, чий е електропроводът, така че не пробутвай Р.Овч. в сучая.
Става ясно и това, че много обичаш лайна и доста охотно ги ядеш. Да ти е сладко!

11.08 2014 в 14:59

И децата знаят, че щъркелите като кацат на стълбовете крилата им правят волтова дъга и ги удря тока. Старите щъркели знаят да се пазят от това. Жестоко е, но какво да се прави.

11.08 2014 в 14:43

Крокодил-е, заради такива като теб, нещата са именно такива! С лайна ли да плащат ЕРП-та, за подновяване на ел-мрежата, ако такива като теб не желаят да плащат реалната цена на тока. И второ, в тези ЕРП-та работят 100% българи! Ако ти си руснак или друг вид болшевишко животно, ще разбереш, че това за колонизаторите и грабителите от запад са нищо друго, освен лайна Сидерови и БСП-арови!!!В случая обаче електропроводът вероятно е на НЕК!!!А нейните пари са в Р.Овч. и компания!

11.08 2014 в 13:13

Тъй - тъй. Хубав начин да спестят пари от купуване на ултравиолетови камери. Скоро сигурно ще започнат да използват минувачи за фазомери.
Това значи че далекопровода сияе в коронен разряд, което става като остарее. Тогава изолаторите и връзките трябва да се сменят, а не да се пише писмо в общината, и да се слагат железни гащи на щъркелите.
Пак измами и крадене.

11.08 2014 в 12:47

Контактната мрежа на бдж е най-големия убиец на щъркели. 50%от излюпените изобщо не отлитат.

11.08 2014 в 12:33

До 04

Какво е станало, не само се чу, но и добре се вижда от снимките! А твърдението ти, че държавата от години се опитва да съсипе ЕРП-тата е пълна глупост, да не кажа - лъжа. Точно на тях, от години се наливат гарантирани печалби, признават им се всевъзможни разходи и далавери, а от "инвестиционните" им програми няма и помен. Има само вдигане не цените на тока и смъкване по три кожи от гърба на туземното население. Ти, ако си на хранилка при тях, това е друг въпрос...

11.08 2014 в 12:14

Някой от Вас виждал ли е щъркел кацнл в/у жица?

11.08 2014 в 11:49

крокодиле, ае да не бързаме с обвиненията. Първо да чуем какво е станало. Преди няколко седмици поставяха за щъркелите специални гнезда и защити по стълбовете, и то точно тия които псуваш. Аз съм ужасен от тая гледка, но не мога да почна да размахвам пръст, парите никога не стигат, да не забравяме, че държавата от години се опитва да съсипе ЕРП-тата, вдига им изкуствено таксите и си измива ръцете за безхаберието с тях.