Сложиха 80-тонен аквариум в екомузей в Русе

OFFNews 28 септември 2014 в 18:20 2471 1

Снимка dariknews.bg

Екомузей с 80-тонен аквариум, с макет на космат мамут в реални размери и с фосили на милиони години бе открит днес в Русе, съобщи БТА.

Екомузеят е на четири етажа с обща площ около 2400 кв. метра. Той представя колекции и теми, обвързани с живота на хората от Долен Дунав, както и многообразието на животинските видове, защитените територии и симбиозата на всекидневния живот на човека с природата.

На приземния етаж е разположен най-големият сладководен аквариум в България, в който към момента има 10 вида
риби, като броят им ще бъде увеличен до 35 вида.

Колекцията от вкаменели кости, включена в темата "Бозайници на 6 000 000 години", е представена на първия етаж, като най-голям интерес будят гигантските кости на мамути, както и макет на мамут в реални размери.

В Екомузея е представено също природното разнообразие на Североизточна България, като сред препарираните експонати има гигантска костенурка, голям петел, моруна.

Изкуствена пещера, дълга повече от 15 метра, пък показва карста в региона.

"Четирийсет години чакаме този музей. Радвам се, че успяхме да постигнем мечтата на поколения русенци и тя ще остава за бъдещите поколения. Русе има най-модерният музей в България, а след време, когато фондът нарасне и всички експонати бъдат изложени, ще бъде и най-богатият музей", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов на церемонията по откриването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови