Строят Музей на авиацията в Божурище

OFFNews 20 май 2014 в 14:28 5629 0

Летище Божурище.
Летище Божурище.

Министерството на културата и ръководството на Индустриален парк София подписаха споразумение за изграждане Музей на българската авиация в Божурище, съобщават от министерството.

„В знак на уважение към паметта на българските летци и към историята на българската авиация ще изградим с наше финансиране в Божурище Музей на българската авиация, като след завършването му ще го дарим на българската държава“, подчерта г-н Мауро Сброджо – изпълнителен директор и управител на дружеството Индустриален парк София, след като сложи подписа си под Споразумението.

Зам.-министърът по културата Васил Василев сподели мнението си, че споразумението е сбъдната мечта и че показва как трябва да се грижим за опазването на нашата памет, за съхранението на нашето наследство, и славна история. „Вместо бурени и тръни скоро ще имаме истински Музей на нашата авиация в Божурище, достъпен за всички и проследяващ всички етапи от нейното развитие!”, завърши зам.-министърът.

Основната сграда на бъдещия Музей на авиацията в Божурище ще бъде в някогашната аерогара, която ще бъде възстановена от италианските инвеститори.

Италианската страна коментира, че проектът ще открие 1000 нови работни места, а общата сума по инвестицията ще възлезе на 200 милиона лева.

Сделката идва след дълги премеждия на летището. Преди време беше съставена временна анкетна комисия по предложение на Красимир Велчев и депутати на ГЕРБ, която да провери обстоятелства около сделката за продажбата на летището през 2005 г., както и обявяването му за паметник на културата през 2008 г.

През 2005 г. в последното заседание на Министерски съвет правителството на Сакскобургготски решава да замени летището срещу 50 апартамента, без да уточни къде и с каква квадратура ще бъдат апартаментите. Парламентарната група на БСП дава сделката на Военна прокуратура и година по-късно условията в сделката са коригирани, като броят на апартаментите е увеличен до 106.

През 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов обявява летище "Божурище" за паметник на културата с категория "Национално значение". Две години по-късно правителството на ГЕРБ обявява обекта за "Групова урбанистична и културна ценност - комплекс от национална ценност, което притежава стойност за историята на страната и от значение за европейското наследство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!