Симулации на кризисни ситуации разиграха в Елин Пелин

OFFNews 26 април 2016 в 16:00 3333 0

Снимка OFFNews

Демонстрация по управление на високотехнологичния Ситуационен център за овладяване кризисни ситуации се проведе в град Елин Пелин. Центърът е първият по рода си създаден в Югоизточна Европа и разполага с модерна техника и апаратура за комуникация в извънредни ситуации. 

Кметът доц. Ивайло Симеонов, заедно с гостуващия министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, даде начало на демонстрацията от оперативния център, от който се осъществява денонощен мониторинг. Симеонов обясни технологичните възможности за осигуряване на безопасността на гражданите, освен всичко друго включващи и приложение, чрез което те могат по всяко време да сигнализират за нередности. 

Демонстрацията започна със сваляне на ранен човек в носилка по въже от втория етаж на сграда. По-късно доброволческият отряд показа и уменията си при спасяване на пострадал от река Макоцевска. В операцията бяха включени високопроходими машини, амфибия и лодки, а всичко бе проследено от въздуха с дронове, които общината ще използва за проучване на терени, издирвателни акции и заснемане на мероприятия .   

В пределите на Елин Пелин е монтирана система за видеонаблюдение, включваща камери за скорост и разпознаване на регистрационни номера на входовете на града, разпръснатите са камери с високо качество на картината и вариофокални такива.  

Специално внимание бе обърнато на доброволческия отряд, който включва предимно хора на възраст от 16 до 35 години. Набирането на нови доброволци се пренася и в училищата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови