Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сигнал: Жълти павета красят двора на частен имот

OFFNews 05 октомври 2022 в 13:03 17739 0

Жълти павета в двора на частен имот в София

Снимка Стопкадър bTV

Жълти павета в двора на частен имот в София

Сигнализираха за къща в софийското село Горни Лозен с двор, покрит с емблематичните за София жълти павета. Паветата са там от 70-те години, а собственикът на имота е работил в строителни войски, разказват местни жители пред bTV.

В момента в къщата живеят двамата му сина, които отказват да говорят пред медиите. От 2016 г. жълтите павета са под закрилата на закона, защото са със статут на недвижима културна ценност. "Те не трябва ли да са в центъра, наредени по-качествено, или се бъркам?", недоумява местен.

Отговорна за поддържането на жълтите павета е Столична община (СО), която започна ремонта им, който трябваше да приключи в средата на септември. Кметът на София Йорданка Фандъкова уверяваше, че паветата няма да бъдат увредени при пренареждането им. В края на септември се оказа, че е нужен спешен ремонт на ремонта и процедурата започна отново.

Преди три дни "Спаси София" сигнализира за работници, които чупят паветата с чук, за да ги наместят във фугите на пътната настилка. Ден по-късно общината съобщи, че глобява със 100 хиляди лева строителната фирма "Трейс груп холд" заради некачествения ремонт.

В София има склад, който се използва за резерв при ремонт на настилката, където има 51 000 годни за повторна употреба и 11 000 повредени павета има в склада. Според експертите през втората половина на ХХ век има практика за подмяна на така нар. "царска настилка" с асфалт. През този период изчезват доста жълти павета.

"Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети", обясни днес археологът д-р Тодор Чобанов пред bTV.

Той каза, че общината може само да насърчи софиянци да върнат обратно това, което техните бащи и дядовци са добили от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews