Столична община глоби със 100 хил. лева Трейс за умишлено увреждане на жълтите павета

OFFNews 03 октомври 2022 в 12:11 4978 0

Павета

Снимка Георги Ангелов/OFFFNews

Столична община налага 100 000 лв. глоба на „Трейс Груп Холд“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изпраща сигнал до Софийска градска прокуратура за умишлено увреждане при пренареждането на култовите жълти павета в центъра на София. 

Столична община налага 100 000 лв. глоба на „Трейс Груп Холд“ за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център, съобщиха от "Московска" 33.

След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от Столична община. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета, който са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета Фандъкова и решение на Столичен общински съвет.

Неправителствената организация "Спаси София" вчера алармира, че ремонтът на емблематичните за столицата жълти павета ги уврежда трайно. На видео, публикувано от тях във Фейсбук, ясно се вижда как един от работниците троши паветата с чук, за да ги намести в пътната настилка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!