Сигнал до прокуратурата: Историческата Царска гара се руши

OFFNews 13 ноември 2017 в 10:11 3363 2

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт сигнализира прокуратурата за безстопанственост по отношение на т. нар. Царска гара в Казичене.

Историческата сградата е обявена за недвижима ценност с местно значение от февруари 2009 г., но и до момента никой не се е погрижил за нея.

Постройката е изградена в началото на ХХ в. Оттам е тръгвало теснолинейно влакче, отиващо до двореца Врана, по което са пътували царете Фердинанд, Борис и Симеон.

В момента сградата е с пропаднал покрив, изтърбушени прозорци, врати, окабеляване, но фасадата ѝ показва колко красива е била навремето.

Копие от сигнала е изпратено и до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, комисиите по култура и транспорт Народното събрание, министерството на културата, ДП НКЖИ и др.

На царската гара са слизали знатни особи като крал Джордж V и Александър I Караджорджевич, който идва на посещение в България седмици преди да бъде убит.

От същата тази гара пътя си в изгнание поема цар Фердинанд, а по-късно цар Симеон II и останалите от царското семейство от същото място напускат страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови