Шествие в София в подкрепа на афганистанския народ срещу талибаните

OFFNews 20 август 2021 в 21:19 2893 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Стотина души от афганистанската общност в България се включиха в шествието в подкрепа на афганистанския народ срещу властта на талибаните. Те показаха съпричастността си към бежанците от тази страна, предаде БНР. Сборният пункт на проявата беше градинката на джамията в София. 

Шествието се проведе от градинката зад джамията "Баня баши" до посолството на Ислямска република Пакистан.

В градинката зад джамията в София афганистанската общност в София разпънаха знамето на Афганистан и  плакати: "Солидарност с Афганистан", "Не на насилието", "Свобода и дом за всички".

Участниците в шествието искат да привлекат вниманието на международната общност, която да подкрепи афганистанския народ и да се спре тероризма на талибаните. Те призоваха България да помогне за спасяването на афганистанците, които са в плен в собствената им родина.

Шествието се охраняваше от полицията и засега протече мирно.

Джавед Нури каза: 

"Това шествие е против талибаните, против насилието на талибаните и против пакистанската държава, която подкрепя талибаните, която ги обучава - там имат училища за талибаните, такива за тероризъм. По принцип това шествие е против тероризма, против убийството на масовия народ. В момента в Афганистан се случва, но това е опасно за бъдещето на доста народи. Ще говорим пред посолството и ще искаме да спрат това, което става в момента. Няма да посягаме на посолството. Нямаме право да обиждаме пакистанския народ. Всичко ще бъде мирно, културно и цивилизовано".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови