Шефът на Софияплан подава оставка, ще стои на поста още 3 месеца, заради финансов одит

Спаси София иска Фандъкова да го последва

OFFNews 28 юли 2021 в 14:58 4078 0

Снимка Архив

Директорът Любо Георгиев и много от експертите и служителите на общинското предприятие Софияплан са подали оставки днес, съобщиха от Спаси София. Арх. Георгиев обяви оставката си във фейсбук. 

Днес уведомих кмета на Столичната община, че напускам поста директор на ОП „Софияплан“, считано от 28 октомври. Оставам на поста още 3 месеца, за да завършим няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. Причината за напускането ми е, че работата ни в Софияплан остава почти винаги на хартия. Тоест не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме. Смятам, че знанията и капацитетът на Софияплан биват неглижирани и игнорирани. Поводът за моето напускане е решението на СОС от 22 юли. 

На заседанието на СОС бе приет доклад от главния архитект Здравко Здравков, с който на Софияплан, които изготвиха Визия за София, се възлагат и координационни функции по изпълнение на проектите в стратегическото планиране на града. За целта в Софияплан трябваше да се назначи зам.-директор, който да движи координационното звено. 

Сега много планирани стратегии остават разписани на хартия в направленията на зам.-кметовете на Йорданка Фандъкова. По тази причина се извършват некоординирани действия и функцията на координатор на изпълнението на стратегическите планове е крайно необходима, обясни арх. Здравков. Тогава арх. Любо Георгиев призна, че е важно общината да има координационно звено, но то трябва да е под прякото ръководство на кмета Фандъкова. "Ние няма да се справим с тази задача и апелирам този доклад да се отложи", предложи той. 

Днес арх. Георгиев е изпратил писмо до кмета Фандъкова, в което уточнява, че "планира да подаде предизвестие 30 календарни дни преди 28 октомври. В този период ще бъда на разположение в ОП „Софияплан“ за извършване на възложения с решението на Столичния общински съвет от 21 юли финансов анализ-одит, като и за предаване на текущите дейности и отговорности, с които съм бил натоварен до момента". 

Днес от Спаси София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова, защото се прави опит "за превземане на автономно и експертно общинско дружество".  

Фандъкова и колегите ѝ от ГЕРБ на инат разрушиха единственото работещо общинско предприятие, което в последните години беше лъч нормалност в столицата. Там работеха млади, активни, образовани и независими експерти - все качества, към които хората от ГЕРБ и кметът явно имат непоносимост, пишат още от Спаси София. 

Според тях оставката на арх. Любо Георгиев и екипа на общинското предприятие е загуба за София. 

Ключови проекти на Софияплан са "Визия за София" - дългосрочната стратегия за развитие на Столична община до 2050 г., Планът на София - подготовката на изменението на действащия Общ устройствен план, както и Програма за София - интегриран план за развитие на общината до 2027 г., който конкретизира целите на "Визията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови