Сергей Игнатов: МОН сгреши, че отне медал от дете

Александра Маркарян 13 януари 2014 в 08:42 3609 1

Божидар Маринов и майка му. Кадър: bTV
Божидар Маринов и майка му. Кадър: bTV

"Това, което е станало с момчето, е грешка. Ролята на МОН е да подпомага системата, а не да играе ролята на наказателен отряд."

Това заяви един от министрите на образованието в кабинета на ГЕРБ проф. Сергей Игнатов в коментар пред bTV за случая "Божидар Маринов". 12-годишното момче никога не е ходило на училище по волята на майка му, а учи вкъщи по американска система. За случая се разбра, когато майката се оплака, че от МОН са отнели златен медал от олимпиада по информатика на Божидар, като са го дисквалифицирали заради това, че не е ученик.

Детето не е било част от традиционната образователна система, спечелило е олимпиада, но е било санкционирано, каза проф. Игнатов.

„Докато съществува българска държава, тя ще запази своите функции за подпомагане и регулиране на образователния процес. Въпросът е как го прави – дали като слон в стъкларски магазин или по друг начин. Случаят с момчето е грешка, министерството има много начини да не се намесва, тъй като ролята му е да подпомага системата, а не да играе ролята на наказателен отряд”, каза още той.

Според него и вторият гост в студиото - проф. Николай Милошев, също образователен министър в кабинета "Борисов" - домашното образование е допустимо в някои случаи.

„Малко робуваме на една криворазбрана представа, че всеки от нас разбира от всичко и по много. Малко са родителите, които са достатъчно образовани, че да разбират повече от цялата система. Самият аз съм сигурен, че мога да образовам дете по някои дисциплини, но не и по всички”, заяви още Милошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!