Държавата отне медал по информатика на дете, защото не ходи на училище

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2014 в 11:22 54687 65

Божидар Маринов и майка му. Кадър: bTV
Божидар Маринов и майка му. Кадър: bTV

Държавата отне златния медал на 15-годишно момче, спечелило олимпиада по информатика, защото то не ходи на училище, а учи вкъщи с майка си.

Божидар Маринов от Смолян спечелил национално състезание по информатика миналата година под егидата на Министерство на образованието. Получил предварително подписаната и подпечатана диплома, но когато в МОН разбрали, че не ходи на училище, ме отнели отличието служебно. След това Божидар се явил на регионална олимпиада по информатика и спечелил максималния брой точки, заради което би трябвало да се яви на националния кръг като фаворит. Държавата обаче отново го дисквалифицирала и му забранила да участва.

Историята разказаха медалистът Божидар Маринов и майка му пред bTV тази сутрин.

Момчето от Смолян е истински гений на информатиката и е печелил много състезания и олимпиади, без да е ходил на училище.

Божидар се обучава по американска програма вкъщи от майка си, която е сред родителите, изгубили доверие в образователната система. 

Според майката на Божидар Маринов, чиято основна цел е да предаде на детето си християнските ценности, училищната среда е „деградираща и място за обучение на характера няма”. Пред bTV тя обясни, че монополът на държавата в сферата е „наследство от комунистическото минало” и „образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било при Възраждането”.

Освен талант в информатиката, Божидар свири на пиано и ходи на много различни кръжоци, разказа още той.

Татяна Предова, главен експерт "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в МОН, не се съгласи с твърденията на майката, че средата в училище е „деградираща” и че образованието е под държавен монопол. По думите й то е ангажимент на държавата и тя е задължена да осигури на децата посещаване на образователната система. „Не казвам, че образованието е перфектно, но в последните години се правят много и съществени неща”, каза тя и посочи като пример повишение на квалификацията на учителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 22:31

Че то, ако беше ходило в училище, нямаше да спечели... И явно го признават!

10.01 2014 в 08:36

Фактите:
1. Едно българче, непосещавало училище е много талантливо
2. Образователната система прави всичко възможно да не му позволи да сравнява своите достижения с тези на връстниците си, посещавали училище.

Извод:
За ръководните фактори в образователната система могат да се отнесат думите на Ботев "А вий, вий сте идиоти!"

10.01 2014 в 00:56

Оказва се, че БНТ през 2013 са направили филм по проблема с домашното обучение

http://archive.bnt.bg/bg/movies/details/1866/az_sym_domashen_uchenik

09.01 2014 в 19:56

Отнели са наградата на детето, да отиде в Аляска, дори и белите мечки ще го удобрят, а МОН да ги ядат белите червеи..

09.01 2014 в 17:20

Ами значи е дошло време да променим държавата :)

09.01 2014 в 16:29

Не е от голямо значение, че са го отрязали. Хлапето лесно ще си намери работа. :)

09.01 2014 в 14:05

Ей, направо не ми го побира акъла. На побойниците в училище никой копче не казва, ходят си на даскало, какво научават тяхна си работа (нали никой от министерството не го грее, важно е да ходят на даскало), обаче, на умните деца никой не обръща внимание, не се говори за тях с гордост че в Бг все още имаме повече умни деца отколкото Китай има, но на тях и дори и отличията им се отнемат, принизяват се, отчуждават се, отказва им се помощ защото им има нещо... хаха... после идеята за конспирации и планове за затъпяване на българското население не ми се струват толкова смешни... Ако нещата продължават така, българите нямат бъдеще, защото в България ще останат само щастливите побойници, на които никой и копче не може да им каже (нали трябва да сме толерантни)! Направо не знам какво ми иде да му кажа на нашето министерство на образованието!!! Просто пълен провал, 2ка за него. 6ца за едно момче. Това е положението.