Седмокласник бе поставен в карантина три пъти за месец

OFFNews 12 ноември 2020 в 20:55 11103 1

13-годишен седмокласник три пъти за месец бе поставен под карантина.

За абсурдния случай разказва майката на момчето пред БНТ.

Детето преболедувало коронавирус и дни след като си изтърпяло карантината, му се налага отново да си остане вкъщи - този път заради заразен съученик.

От РЗИ обясняват, че нищо не могат да направят, защото такава е заповедта на здравното министерство. Министърът също е информиран за случая.

"Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, след това се върна на училище за два дни и след това пак го поставиха под карантина заради болен съученик, което според мен е някакво чиновническо безумие. Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи", разказа Бояна Ушева, майка на момчето.

Според Бояна Министерството на здравеопазването трябва да преосмисли заповедта си и деца, които вече са изкарали вируса, да не бъдат поставяни отново под карантина. В противен случай рискът да останат затворени по домовете си цяла година е голям.

Детето е подадено като контактно от директора на училището, в което учи и карантината важи за целия клас, без изключения.

"Трябва институциите да започнат да мислят за тези деца като за личности, а не да ги слагат целия клас анблок и до ги карантинират накуп, защото така им е по-лесно", коментира Бояна.

Синът й от днес трябваше да мине на онлайн обучение. С тази разлика, че сега е затворник вкъщи и РЗИ го проверява на адреса. На момчето му предстои външно оценяване, но заради карантината вече близо месец той не може да ходи и на частни уроци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

1

Pongo76

12.11 2020 в 21:42

Ето, навременната намеса на Борисов направи това възможно. Ако карантината беше 14 дни, нямаше как да я изтърпи 3 пъти месечно, но при 10 дневен срок целта е лесно постижима, освен през февруари. Води ни Бойко, изправи държавата и мачкай комунетета. /Сарказъм