„Съжителството“ отпада от учебниците, „Историята“ на Паисий ще се учи в 4 класа (видео)

OFFNews 16 март 2016 в 21:56 4406 0

"Съжителството" в Османската империя от програмата по история за 6 клас отпада и ще бъде заменено от "традиции". Така спорният израз ще бъде вече "Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности". 

Именно след разразилата се дискусия за новите учебни програми премиерът Бойко Борисов поиска оставката на бившия образователен министър проф. Тодор Танев.

Промяната става факт заради силния обществен натиск за това, че "робство" се заменя със "съжителство" в програмата по история, обявиха образователният министър Меглена Кунева и нейният заместник Диян Стаматов. 

След нанесените промени в образователната програма се връща фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Тя обаче няма да бъде изучавана по литература в 5 клас, както досега, а ще бъде част от програмата по история за 6 клас. 

"История славянобългарска" пък, която беше преместена от 6-и в 9 клас, ще се изучава общо четири пъти - по литература в 9 клас и по история в 7-и, 8-и и 10 клас.

"Ако хората кажат, че искат да се учи дадено произведение, ние трябва да ги чуем. Много е важно да се знае, че ние се вслушахме в мнението на учителите", обяви Кунева. 

"Въпросът е да се чуем, спокойно да бъде обяснено, да сме сигурни, че даваме много ясен сигнал към обществото - слушаме това, което хората искат, което считат за важно и сме готови да го направим по най-добрия начин, с който да намерим баланс. Смятам, че успяваме“, коментира тя. 

Възрожденските песни на Добри Чинтулов "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи" също остават в програмата, но ще се учат по литература в 6 и 7 клас, а не по музика, както беше обявено първоначално.

"Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов остава в програмата по литература за 6 клас, а песента "Къде си, вярна ти, любов народна" преминава окончателно в програмата по музика за 6 клас.

Романът "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо, който трябваше да се премести от 10-и в 6 клас, изцяло отпада от програмата. 

Според новата програма учениците ще учат повече българска, отколкото световна история. В същото време по литература те ще изучават 80% български произведения срещу 20% чужди. 

Философията на промените е учителите да получат свободата да включват нови автори, да надграждат с информация от интернет, обясни образователният министър. 

Министерството е изоставило и идеята матурата в 12 клас да се раздели на модули, за да няма преписване. Една от причините за това е, че учениците, които ще се явяват на матура тази година, не са подготвени за смяната на формата. 

Затова за момента проблемът с преписването щял да се реши с технически средства, макар от МОН да запазват в тайна как точно ще се случва това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки