Съпругите на моряците от "Царевна" настояват за спешна евакуация

OFFNews 27 март 2022 в 14:13 2635 1

Снимка bnr

Съпругите на моряците от "Царевна" настояват за незабавна евакуация на кораба.

Те съобщават, че съпрузите им вече изнемогват, храната им намалява и не се и не се знае докога ще издържат.

"Корабът е вече с щети, от няколко дни има пукнати стъкла, има дупки по самия обков на кораба и други щети, за които хората не могат да сигнализират, защото се крият в машинното отделение", казва Катерина Димова, цитирана от БНТ.

"Преди два дни, при една от поредните атаки, бяха потопени два крана в началото на пристанището, което още повече усложнява извеждането на тези хора", разказва Севдалина Стоянова.

Съпругите на моряците участваха в пресконференция на партия "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов направи заявка, че ще поставят отново въпроса в Народното събрание. Той повтори руската теза и заяви, че хората се използват като жив щит и виновни за забавилата се евакуация са украинците.

По-късно по темата взе отношение и премиерът Кирил Петков. Той разкритикува следовниците на Костадинов за това, че си правят недопустим политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани, заяви министър-председателят и уточни, че ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт.

От МВнР съобщиха пред бТВ, че очакват отговор от украинска страна за осигуряването на безопасен коридор за евакуация. Това обаче е трудно, защото градът от седмици е под непрестанен обстрел. 

Българският кораб , който е с екипаж от 19 моряци на борда, е блокиран от 24 февруари на пристанището в украинския град Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

27.03 2022 в 16:53

Исканията на тия патки автоматично стават нелегитимни, участвайки в руските циркове на израждане. Да ходят да молят путкин да спре да избива невинни, па тогава пак да пробват у нас.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки