Петков отговори на Възраждане: Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда

OFFNews 27 март 2022 в 15:04 7175 8

Снимка Европейски съвет

"Пристанищата са минирани. Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда" - с тези думи премиерът Кирил Петков отговори на "Възраждане".

По-рано днес лидерът на партията Костадин Костадинов си спретна извънредна пресконференция, на която присъстваха съпруги на моряците от блокирания в Мариупол кораб "Царевна".

Те настояха за незабавна евакуация на кораба и съобщиха, че съпрузите им вече изнемогват, храната им намалява и не се и не се знае докога ще издържат.

Костадинов направи заявка, че ще поставят отново въпроса в Народното събрание. Той повтори руската теза и заяви, че хората се използват като жив щит и виновни за забавилата се евакуация са украинците.

Петков определи като "грозен политически пиар" действията на Костадинов и заяви, че като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин, както и че няма да поеме риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна.

"От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани", допълва Петков.

Той съобщава, че е разговарял с капитана на кораба в Черноморск. Той ще бъде евакуиран с украински ескорт ако руската страна даде син коридор. Според него обаче има опасност той да бъде поразен от морска мина. Петков съобщава, че там има и други чуждестранни кораби, които също изчакват.

"Корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно", съобщи премиерът.

Българският кораб, който е с екипаж от 19 моряци на борда, е блокиран от 24 февруари на пристанището в украинския град Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

9

БотоксПутю

27.03 2022 в 23:32

Не би трябвало да се коментират бръщолевинията на въпросния "възрожденец" с пискливото гласче.

800

8

sashkvask

27.03 2022 в 23:30

Зеленски ще се задовли със следващата доза

210

7

Merc

27.03 2022 в 22:15

Дано Зеленски се задоволи да си върне само Крим , Луганск и Донецк и да не тръгва към Мацква , че тогава на чебурашките съвсем ще им се стъжни.

3714

3

GB

27.03 2022 в 16:36

Точно това му е работата. Мисли за българите и външната ни политика. И как изражденци да спрат да си развяват руските знамена и лай (засилвани винаги след посещение в руската посолство от рубльов) в БГ пространството.

3714

2

GB

27.03 2022 в 16:33

Български офицер от ВМС твърди, че Украйна нямат нито един кораб за поставяне на мини. Просто нямат такава способност. Дали е вярно, нямам представа?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!