Само по номера КАТ ще знае има ли колата технически преглед

Нели Чолашка 08 май 2015 в 14:40 4553 0

Румяна Бъчварова

КАТ ще може в бъдеще да проверява в реално време дали колите и автобусите, които са в движение, са минали технически преглед.

Това обеща вътрешният министър Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на Петър Славов от Реформаторския блок.

Славов напомни, че отговорността да се следи техническата изправност на превозните средства е съвместна - между министъра на транспорта и министъра на вътрешните работи, но връзка между информационните системи на двете ведомства няма.

Предвидено е сервизите да изпращат по електронен път данните от техническите прегледи на Агенция "Автомобилна администрация", но липсва изискване тази информация да бъде изпращана до МВР, за да могат от КАТ да установяване колите и автобусите, които не са минали преглед, уточни депутатът от РБ.

Подготвена е обществена поръчка за автоматизирана система за регистрация на превозните средства и собствениците им с цел проследяване на техническата изправност на колите, обяви Бъчварова.

Освен това ще бъдат интегрирани масивите на МВР и Агенция "Автомобилна администрация" към министерството на транспорта, за да си обменят данни за колите и техните собственици.

Славо обясни, че това ще позволи на полицаите да проверят само с въвеждане на регистрационния номер на колата дали тя е минала технически преглед, дори без да спират водача.

По думите му подобен обмен на информация ще доведе до затягане на превантивния контрол, така и за бързо установяване на нарушителите сами при въвеждане на регистрационния номер на превозното средство в системата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови