Quantcast

Съдиите от ВАС решават да пратят ли казуса 'Пеевски-Карадайъ" в КС по жалба на Иванчева

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2019 в 08:28 3366 0

Жалба от Десислава Иванчева против решението на ЦИК, с което Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова-Коларова станаха евродепутати от листата на ДПС вместо Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, събира днес на пленум съдиите от Върховния административен съд. 

Той ще се проведе от 15,30 часа, съобщиха от ВАС. Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от страната ни, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, обясняват от ВАС. 

Десислава Иванчева, която проведе кампанията си за вота като независим кандидат за евродепутат под домашен арест, получи подкрепа от 1,55 на сто. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !