Съдът отново отложи делото срещу 13-те имами

OFFNews 07 април 2015 в 15:19 2638 1

Съдът отново отложи делото срещу 13-те имами и ходжи, които бяха осъдени за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация, съобщи "Дарик".

В рамките на заседанието днес 76-годишният арабист проф. Йордан Пеев, преподавал в Софийски университет ислям и история на арабските страни, както и в редица европейски университети, отговаряше на въпросите на адвокатите Ина Лулчева, Васил Василев и другите защитници по изготвена от него експертиза по делото.

По думите му част от литературата, приложена като доказателство в делото срещу 13-те имами, призовава към разпределение между християнство и ислям.  

Според него книгите, открити при имамите, са опасни. Той обясни с подробности как е възникнал уахабизмът и как той е вреден най-вече за мюсюлманите, а много по-късно става опасен и за християните. По обясненията му това е феодална битка на върхушката на Саид, която управлява Саудитска Арабия и е платена религия.

Ако модерният ислям приема съвремието и го третира адекватно, то уахабизмът е първобитно-общинно тълкуване на Корана в полза на една фамилия, каза познавачът на арабска история, обясни Пеев, цитиран от БГНЕС. Той се позова и на възрастна туркиня, която му е дала добро сравнение - християнството и мюсюлманството са като жълтъка и белтъка на едно яйце, а сега искат да ги разделят.

Пред журналисти историкът-арабист заяви, че дейността на имамите е опит за разграничаване на двете общности, което застрашава националното единство. В продължение на три часа защитниците на подсъдимите задаваха въпроси към вещото лице и съдът прие изготвената от него експертиза.

Следващото заседание е насрочено за 7 и 8 април от 09:00 часа. 

Припомняме, че на предишната инстанция Ахмед Муса беше осъден на една година лишаване от свобода. Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и имамът от Сърница Саид Мутлу получиха условни присъди, а останалите десет обвиняеми – глоби от 2000 до 3000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews