Съдът отмени наредба на подмярка по европрограма, застрашени ли са 500 млн. лева?

Николаос Цитиридис Последна промяна на 28 ноември 2017 в 12:08 7536 1

Снимка sxc.hu

Върховният административен съд отмени наредба за измяна на подмярка от европейската програма за развитие на селските райони, чийто бюджет е 237 млн. евро.

Решението на ВАС е от 17 октомври и е по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации (НСЗК) на Явор Гечев.

Според НСЗК Министерството на земеделието, под ръководството на бившия министър Десислава Танева, е допуснало множество административни пропуски и е взело незаконосъобразни решения.

Съюзът казва, че са нарушени три европейски директиви и редица административни срокове.

Жалбоподателите посочват още, че Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма. Членовете ѝ се назначават от министъра, като в него влизат академици, общественици и представители на неправителствения сектор.

"Основните оплаквания на жалбоподателя касаят допуснати съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на НИД на Наредба № 9/2015 г. във връзка със задължителното участие на консултативен орган – Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г.", пише в решението си ВАС.

Освен действията или бездействията на Комитета, жалбоподателите посочват и неспазени срокове от страна на МЗХ за публикуване на проект за изменение и допълнение на наредба. Направени са административни нарушения и пропуски, смята съдът:

"Въпреки обема на представените от администратиния орган доказателства, нито едно от тях не съдържа данни на компетентния орган по смисъла на чл.28 ЗНА да е предоставен проектът на нормативния акт заедно с мотивите, съответно доклада към него, по смисъла на чл.28, ал.1 ЗНА, респ. тези документи да са обсъдени от органа. Голяма част от представените доклади и справки са без дата."

Наредбата за изменението на наредбата, по която се прилага подмярка 4.1, е направена през 2016-та година в две основни направления - вдига се таванът на проектите от 1 млн. на 1,5 млн. лева и прави допустими инвестициите за напояване в стопанствата. Решение на съда на втора инстанция за отмяна на наредбата би значело, че ще се върнат старите правила, а МЗХ ще прави наново наредбата за изменение.

Пред OFFNews от Националния съюз на земеделските кооперации изразиха загриженост, че при решение на съда на втора инстанция всички пари по програмата са застрашени и че те няма да бъдат изплатени от Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8329

1

Шопа

28.11 2017 в 14:26

"Десислава Жекова Танева е български политик от ГЕРБ."
"Десислава Жекова Танева е министър на земеделието във втория кабинет "Борисов"

От отбор калинки толкова.