Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

5 г. затвор за чиновничка, раздала 53 хил. лв. бонуси

Юлиан Христов 17 октомври 2013 в 11:39 4517 16

Виолета Николова  Снимка: БГНЕС
Виолета Николова Снимка: БГНЕС

Пет години лишаване от свобода получи бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Съдът я призна за виновна по обвиненията за това, че като изпълнителен директор на Агенцията в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. е присвоила 53 000 лева, като ги е раздала под формата на бонуси, въпреки условията в специална наредба, според която премиите се определят от министъра на правосъдието.

Въпреки че прокуратурата вчера поиска три години затвор без възражение присъдата да е условна, днес съдия Десислав Добромиров отсъди ефективна присъда от пет години.

За виновна беше призната и Тотка Стоилова - финансов контрольор на Агенцията, за това, че не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Виолета Николова. Тя получи условна присъда от две години с три години изпитателен срок. Третата подсъдима – Райна Иванова, беше напълно оправдана. Според прокуратурата тя е била помагач в извършването на присвояването на парите.

Николова и Иванова бяха оправдани по обвинението за това, че са съставили документ с неверни обстоятелства. Става дума за писмо до Министерството на правосъдието, в което се казва, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", като целта е била документът да бъде представен на заместник-министъра на правосъдието.

Николова обаче няма задължението да върне присвоените пари. Причината е, че при старта на делото през май съдът отхвърли иска на Агенцията по вписванията, с който поиска да ѝ бъдат възстановени щетите.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!