Сачева: Около 160 000 младежи нито учат, нито работят

OFFNews 23 февруари 2021 в 13:50 1555 0

Около 160 000 младежи нито работят, нито учат, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население. 

"Важно е да направим карта, с която да идентифицираме тези младежи. Ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда", обясни тя. 

По думите ѝ сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се дава на младежката безработица.

В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта. "С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда", допълни Сачева.

В края на януари правителството прие постановление, с което възнагражденията на младежките и ромските медиатори се повишиха със 100 лв. Това се налага, тъй като от началото на тази година се увеличи и минималната заплата на 650 лв. 

Близо 15 000 безработни ще започнат работа по Националния план за действие по заетостта, а 11 599 души ще бъдат включени в обучения по програми и мерки, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!