С 50% са се увеличили случаите на домашно насилие през пандемията

OFFNews 04 януари 2021 в 11:08 1205 0

С 50% са се увеличили случаите на домашно насилие в периода на пандемията, според проучване на българския офис на СЗО и фондация "Анимус". Това съобщи по БНТ представителят на световната организация у нас доц. Михаил Околийски.

По думите му причината е в изолацията, повишената тревожност и консумацията на алкохол, които отключват агресията.

"Влошеното психично здраве, насилието са много сериозен обществен проблем. Знаехме, че ще се случи още през март и се опитахме да създадем коалиция за противодействие, която включва дейности с неправителствени организации, омбудсмана и др. Предложиха се законови текстове с по-добра дефиниция на домашното насилие", коментира доц. Околийски.

Заедно с "Анимус" и Уницеф СЗО работи върху проект за повишаване на капацитета на хората, които първи контактуват с жертви на насилие. Изготвен е джобен гайд, който посочва как да се разпознават пострадалите не само от физическо, но и от психическо насилие. Предстои обучение на полицаи, лекари, хора, работещи на първа линия с жертвите, защото насилието има много лица, обясни доц. Околийски и отчете като пропуск това, че не е било предотвратено насилието в Сандански, при което майка отне живота на децата си. Той коментира, че в случая става дума за Синдром на Медея, състояние, което е психологична реакция на сериозно напластено насилие.

У нас насилието често се толерира, каза още представителят на СЗО и допълни, че макар да има много отговорни институции няма обща координация за ранна помощ на жертвите. 

Един от много големите изводи от пандемията е, че всяка страна има нужда от подготвеност за извънредни ситуации, въпреки предупрежденията на СЗО да се инвестира в това, каза още Михаил Околийски и подчерта, че сред най-сериозните проблеми у нас е критично високата възраст на здравните работници и изтичането на обучени кадри.

Обществото става по-добро в информираността си, търсят се надеждни източници и все по-малко се черпи информация от публикации на инфлуенсъри и в социалните медии, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови