С 3% са намалели пушачите у нас след забраната за пушене

OFFNews 06 декември 2013 в 13:39 3587 5

Цигари. Снимка: sxc.hu
Цигари. Снимка: sxc.hu

С 3% са намалели пушачите у нас след въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Това покзват резултатите от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, по поръчка на сдружение "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим.

Над 50% от запитаните подкрепят пълната забрана, а 27% са против нея, пише се в проучването.

Над половината от участниците в анкетата са посочили, че не биха реагирали, ако видят нарушение на забраната.

65% от запитаните не знаят къде и как да сигнализират , ако станат свидетели на пушене в разрез със закона.

"Искрено разчитаме, че Парламентът ще вземе едно разумно решение и няма да върне пушенето в заведенията, така че да дадем възможност на хората да пребивават в среда без тютюнев дим", каза Маша Гавраилова, старши експерт в Гражданска инициатива "България без дим", пред БНТ1.

Според изследването, което се провежда за трета поредна година, броят на пушачите се е намалил с няколко пункта и вече е 45% от населението. От тях 48.7 на сто живеят в селата, преобладават мъжете, а най-голям е дялът им в двете крайни групи - на безработните и на тези с най-високи доходи (над 2000 лева на домакинство), пише "Дневник".

Членовете на организациите, поръчали проучването, "България без дим" и Център за изследване на демокрацията призовават депутатите да не отменят забраната за тютюнопушене на обществени места, с което ще докажат, че не защитават корпоративни и олигархични цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови