Quantcast

Росен Плевнелиев с обръщение към младите българи: Грижете се за паметниците

OFFNews Последна промяна на 03 март 2014 в 19:26 1989 5

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

По време на честването на 3 март в София президентът Росен Плевнелиев отправи послание към младите българи да подкрепят грижата за историческите паметници на България.

"С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град или село, във вашия квартал, училище, читалище, парк. Нека всяко училище осинови поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, възстановявате връзката между минало и настояще. Синовната грижа не е само почит към миналото поколение, тя е завет към тези, които идват след нас. Нека епопеята на забравените стане епопея на незабравимите, каза президентът. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 136 години от Освобождението на България"

По думите на президента, държавната независимост не беше поднесена даром. Първите пушки за националното освобождение на българите гръмнаха още, когато избухна Априлското въстание. Трети март е символ, че дори след най-черната и непрогледна нощ, в утрото на новия ден, неугасващият български дух се възражда. Бъдещето принадлежи на онези народи, които успяват да извлекат поуки и от най-тежкото си крушение, каза президентът.

Руско-турската война разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. Днес скланяме глави пред саможертвата на онези руснаци, беларуси, укаринци, румънци, финландци, литовци, арменци, сърби, черногорци, участвали във войната, каза президентът.
Освобождението ни завеща Санстефанския идеал; неговите граници бяха начертани за първи път не от генералите и дипломатите, а от свободните в сърцата си българи, когато на безпрецедентното допитване, наши сънародници направиха избора да се присъединят към първата ни национална институция - Екзархията.

Можем да подсилим този идеал, като се вслушаме в гласа на народа и подсилим пряката демокрация.
В днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват, каза президентът.

Освен знание, трябва и възпитание. Ще научим младите на родолюбие, не с оценките в училище, а когато покажем, че всеки има отношение към демокрацията, каза президентът. Демокрацията е постоянен процес, всяко усилие си струва. Така е и с родината. Всяко усилие си струва. Да живее България, завърши държавния глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2014 в 07:14

Гепи швепса, Държавната Глава!
Нали вече направи нужното за паметниците - айде сега върви при Янукович!

03.03 2014 в 22:33

Балкански, да съм ти разрешил да говориш?! Я си запушвай устата знаеш с коя моя част и тихичко. Платените тролове се изпонасрахте с Украйна. Вече никой не ви бръсне за слива. Айде улеву.

03.03 2014 в 21:31

Бил споменал, че са ни освободили руснаците ли? Еййй, значи има ГОЛЕМ НАПРЕДЪК...

03.03 2014 в 20:22

След гафа в миналогодишната си реч, тази година реши да пооправи малко положението и да благодари на руснаците. Оттогава загуби доста фенове,освен другите му тотални издънки. Но миналта година забрави да спомене,че все пак турският башибозук не си е тръгнал доброволно оттук, а след война с Русия и нас.Да не забравяме и великите речи на Виктро Юго в защита на българите, Толстой в Русия, Гладстоун в Англия-велики хора,защитили правото на най-древния народ в Европа да живее достойно, а не под ислямско-турски гнет.

03.03 2014 в 20:19

Айде няма нужда! "Грижете се паметниците" в устата на тоя серсемин звучи като "Вапцайте с боя всичко, което можете!"
Нека да лъскат капака, да вземат пример от Барако Банана!
http://tinyurl.com/Barako-Banana
 
X