Ромите в Гърмен искат мирни преговори с протестиращите

OFFNews 19 юни 2015 в 12:36 4562 13

Жителите на ромския квартал в Гърмен организираха инициативен комитет, който обяви, че иска да проведе преговори с протестиращите. Те поставят като краен срок за това понеделник. В противен случай те имат намерение да заведат дело за дискриминация в Страсбург, съобщава bTV.

На пресконференция в сградата на протестантската църква в махалата ромите обявиха протеста срещу тях за политическа поръчка.

„Ако не, отсега нататък почваме ние да действаме с другите институции, почваме вече да се събираме тука в махалата, ще си искаме нашите права ще си ги искаме”, заяви Юлиан Герасимов, председател на Инициативния комитет.

Жителите на Гърмен обаче отказали среща.

„Още от сега ви казвам, че такива преговори няма да има. Ние не преговаряме с хора, които са против закона и не спазват закона. Няма място за преговори”, заяви и Иван Байрактаров, председател на Инициативния комитет на жителите на Гърмен.

„Ние сме разграничени от всякакъв вид политика, тях ги пазят политически сили, ние сме убедени в това нещо, даже тези ултиматуми, които ги поставят, сме сигурни, че някой им ги е подшушнал”, каза още той.

В понеделник на обяд ромите ще обявят следващите си действия. Описите на незаконните къщи в махалата продължават. А детските надбавки на повече от 100 семейства са спрени, защото децата не ходят на училище. Според родителите им детските са спрени само от месец, откакто има протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews