Родителите сами ще решават дали да пускат децата си в ясла или детска градина

Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото текущо класиране

OFFNews Последна промяна на 19 август 2020 в 16:30 10048 0

От 15 септември родителите сами ще решават дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на малчуганите няма да им се пишат отсъствия, съобщи пред БГНЕС директорът на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева. 

Децата, които за първи път след ваканцията се явяват на детска градина, не е необходимо да носят медицински документи. Единствено медицински документи са необходими за тези, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи, обяви Минчева и добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения.  

10 000 деца чакат за място в детска градина в София. Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото текущо класиране, което ще се проведе на 29 август. 

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата на 3-6-годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните има недостиг, малко над 1500 места", обясни Минчева. 

Според нея най-много места не достигат в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а в последните няколко години и в район "Витоша". 

"В момента нямаме интеграция с частните образователни институции. Има деца на 5 и 6 г., които фигурират като чакащи, но посещават частна детска градина или частно училище", обясни директорът на Дирекция "Образование".