Решено: Държавата поема 60% от дължимите от работодателите осигуровки по схемата 60:40

OFFNews 15 април 2020 в 13:07 1986 0

Държавата ще поеме 60% от дължимите от работодателите осигуровки по схемата 60:40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите по време на извънредното положение, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Правителството прие промени в постановлението за изплащане на компенсациите по време на извънредното положение. 

Размерът на компенсациите ще бъде 60% от осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски на работодателя на всеки работник или служител, за който е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации трябва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

С новите промени от тази помощ ще могат да се възползват шофьорски инструктори и частните забавачки. 

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението.

Финансовите средства, необходими допълнително за изплащане на осигурителни вноски, ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване.

"От изключително значение е да запазим всяко едно работно място и да ограничим икономическите щети, които пандемията от коронавируса причинява.", коментира във фейсбук премиера Бойко Борисов, по повод приетите решения и мерки в МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews