Ремонти в столичното метро след пропадане на дете между перона и влака

OFFNews 05 юни 2015 в 23:17 15900 11

Снимка metropolitan.bg

Метростанция „Жолио-Кюри“.

4-годишно дете е пропаднало между перона и влака на станция „Жолио-Кюри“ в столичното метро, съобщава БНТ.

Изключително рисковият случай е станал преди две седмици, но за него се разбра чак днес. За щастие пътниците са реагирали бързо и няма пострадали.

Влакът е спрял и Екатерина Пенева се качва заедно с двете си деца. Момченцето е в детска количка, а по-голямото момиченце се държи за нея, но изведнъж изчезва от погледа на майка си.

Стъпвайки на мотрисата, мисля, че се е подхлъзнала или нещо такова, защото кракът й попада навътре и аз докато качвам количката: щрак, щрак – тя постепенно падна цялата в разстоянието между перона и мотрисата, разказва майката на 4-годишната Ева.

На помощ се притичат пътници. Виковете им подават сигнал на машиниста да не тръгва. Екатерина избутва количката с малкия си син във вагона и тръгва да спасява дъщеря си.

Детето, за щастие, беше адекватно, успя да стане. Наведох се, подадох ръце и я изтеглих от дупката. Благодаря се на Бога, отървахме се само с синини и уплаха, казва пред БНТ Екатерина Пенева.

Бащата на 4-годишната Ева е архитект и впоследствие отива на мястото на инцидента. Първоначално не може да повярва как дете може да падне в процеп, който възрастен преодолява само с една крачка.

Самата спирка е проектирана в завой, в радиус и реално това, което дава възможност, е влакът да се приближи до голяма степен на средната врата, а първа и последна врата остават по-отдалечени, обяснява архитектът Александър Пенев.

След направения анализ се взе решение скоростта на влака да се намали и влакът да влиза с по-ниска скорост. При направените изчисления съвсем спокойно може с 40 мм целият перон да бъде удължен със специален винкел, така че да се обере всеки един милиметър, за да може това да се предотврати, доколкото е възможно, в бъдеще, коментира Иво Димитров – началник служба в столичния Метрополитен.

Луфтът обаче не може да бъде обран максимално, защото иначе влакът може да се заклини на места в дъгата на спирката.

На една от метростанциите вече е поставена такава ограничителна лайсна от 40 мм от подсилен винкел. Причината отново е падане на дете.

Въпросният инцидент се е случил преди 4 години. Също има щастлива развръзка заради бързата реакция на паникьосан баща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!