Ремонт на ремонта: Спаси София показа новия корпус на Френската гимназия 2 г. по-късно

OFFNews 27 февруари 2024 в 12:36 4896 0

Френската гимназия

Снимка Спаси София

Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" , той е в окаяно състояние.

Опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми установиха при проверка лидерът на групата на ПП-ДБ и Спаси София в Общинския съвет Борис Бонев, общинският съветник Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и служители на администрацията. 

Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и “Булстрой груп” и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. В задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството.

Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми. 

“Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус, това което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха е посредствено и опасно. След две години ползване, чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми.”- не скри възмущението си Борис Бонев. 

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 мил.лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора, уточняват от Спаси София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!