Разследват злоупотреби с пари по европрограма за студентски практики

OFFNews 12 февруари 2015 в 09:50 3279 2

Проф. Тодор Танев

Снимка Петко Налбантов/БГНЕС

Проф. Тодор Танев

С европейски пари за студентски практики са извършвани злоупотреби. Това призна Министерството на образованието и науката след разследване на Нова тв за кражба на фирма, чрез която фиктивно студенти са минали стаж, а измамниците са получили съответното финансиране.

В конкретния случай става въпрос за фризьорския салон на Айнур Генч от Варна, където фиктивно на стаж от по 240 часа са били 100 студенти от 6 университета. Договорите с с 6 висши училища: университет "Д-р Асен Златаров" в Бургас, Техническият в Габрово, Колеж по телекомуникации и пощи в София, Университет по хранителни технологии в Пловдив, Икономическият университет и Техническият университет във Варна.

Парите, източени по този начин, са 16 049.77 лева, от които 4425.40 лева са европейско финансиране, а останалите са платени от шестте въвлечени университета, които носят отговорност за контрола върху провежданите практики, подчертават от МОН.

Екипът на проекта засича измамата и сезира компетентните власти, уточняват от министерството.

Екипът на проекта изпраща писмо до шестте университета на 16 януари, в които иска те да уведомят полицията. Блокирани са всички профили в уеб системата на проекта, чрез които е обменяна информация. На 22 януари е изпратено още едно писмо до висшите училища с искане да подадат сигнали до районните прокуратури, пишат още от образователното министерство и уточняват, че са се въздържали от публични изявления по случая заради провежданото разследване.

"Става дума за криминална схема, която е организирана от трима души, установени са кои са те, но няма да посоча имена. Това са бивши студенти, които са минали през такава практика, разбрали са как работи системата”, коментира тази сутрин зам.-министърът на образованието проф. Николай Денчев пред Нова тв.

Той бе категоричен, че неправомерно получените пари ще бъдат върнати и че те не са европейски средства, а на съответния ВУЗ.

Общо платените стажове по програмата до момента са 71 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!