Разбиха автомобила на журналиста Христо Христов

OFFNews 04 януари 2019 в 21:22 6394 0

Разбиха колата на журналиста и основател на сайта за разследване на архивите на Държавна сигурност desebg.com Христо Христов.

Посегателството е било извършено на 2 срещу 3 януари, става ясно от съобщение, поместено на сайта.

Разбито е било задното стъкло на семейния автомобил на Христов, като това се случва за трети път.

Христов е дългогодишен журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com, в които редовно публикува разкрития за публични личности с наследени от комунистическия режим в България зависимости, както и разследвания за неговия репресивен апарат.

"Материалите, които журналистът публикува на desebg.com, непосредствено преди последния инцидент, са свързани с отчетите на Комисията по досиетата за дейността ѝ през 2018 г., както и с публикуването онлайн на архивни документи за дефектни съветски доставки за АЕЦ „Козлодуй” през 1989 г. и антисъветски настроения сред българските работници в Коми (автономна република в състава на Руската федерация, бел. ред.) през 70-те години", обявиха от desebg.com.

Според поместената информация автомобилът на Христов е бил паркиран на обичайното място до жилищния му блок в столичния квартал, където живее. Според него деянието не е извършено с цел кражба, тъй като нищо от автомобила не липсва.

Това не е първото посегателство срещу Христов. През април 2013 г. той получи смъртна заплаха за семейството си, а малко преди това четирите гуми на семейния им автомобил бяха спукани. 

"Тези инциденти са предхождани с опит за хакване на сайта desebg.com (януари 2013 г.) и редица други анонимни заплахи и обири", обясняват от сайта. 

Според текста през 2006 г. Христов получава анонимна заплаха, че ще бъде взривен, ако не спре с дейността си в разгара на скандала с нерегламентираното изваждане на досиета на група журналисти от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, довело приемането на нов закон за разкриване на сътрудниците на комунистическия режим и достъп до архива на Държавна сигурност.

"В периода 1999-2001 г., когато работи върху документалното разследване за убийството на писателя Георги Марков от ДС в Лондон през 1978 г., квартирите, в които Христо Христов живее, са разбивани и ограбвани три пъти, след като публикува първите документи на Държавна сигурност по случая във в. „Демокрация”, където тогава работи", пише още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови