Радев за спасяването на евреите: Българите направиха това, което нито една страна в Европа не стори

ОFFNews 09 март 2018 в 18:17 4241 2

"Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен акт. В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си постижения", каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на еврейски организации от България и Израел. 

„Този знак, безпрецедентен в историята на Европа, обедини политици и държавници, интелектуалци, духовници и обикновени хора, да застанат в защита на своите съотечественици българските евреи“, заяви още президентът.

„България беше единствената малка страна, която се опълчи срещу големия нацизъм и каза „не“. Нито една от страните в Европа и на Балканския полуостров не направи това, което направи българският народ, и като казвам български народ включвам всички – народът, свещениците, управата, даже и царят, който не подписа указа за нашето изпращане. Това беше акт, който трябва да се споменава, както казах и днес на освещаването на паметника, всяка година и навсякъде, за да се знае какво е направила България“, заявиха представители на еврейските организации.  Отправено беше и предложение спасяването на българските евреи през Втората световна война да се изучава в учебните програми на българските училища, а българските ученици да посещават паметника на спасяването на еврейската общност в град София.

В срещата участваха десетки представители на еврейски организации от България и Държавата Израел, членове на Консисторията на ОЕБ "Шалом" и партньорски организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

09.03 2018 в 20:40

Това го писах по повод мозъчните пръдни на Гундяев, но ще го напиша пак защото е важно:
доброто се прави от сърце, от душа, защото така е правилно, защото така трябва, а не защото очакваш благодарности и изгоди.Ако човека на който си помогнал е Човек, той ще го оцени.Да се натяква, натъртва и подсеща при всеки удобен случай(а ако трябва да сме честни-изобщо да се споменава), е нечистоплътно комплексарство и признак на дребна душичка. Крайно време е да спрем да подсещаме българските евреи какви големи спасители сме и колко много са ни задължени! Ако някой трябва да ни хвали, то това са те (и то само ако имат желание), а не ние. Така принизяваме цялото благородство на постъпката извършена от нашите деди.
 
X

Да помогнем на украинските деца!