Протестиращите срещу Златен век: Депутатите да отменят поправката Артекс

OFFNews 01 август 2019 в 15:09 2565 1

Снимка Архив

Незабавна смяна на директора на ДНСК искат от Инициативен комитет "Лозенец", които протестират срещу строежа на небостъргача "Златен век" в квартала им. 

Административен съд София – град излезе с решение за отмяна  заповедта на ДНСК, която спира строителството. 

В процеса на делото стана ясно, че не само, че заповедта не е добре формулирана, но и е зле защитавана в съдебна зала, смятат от ИК. "Съдът се произнася за срока на разрешението за строеж без изобщо да чуе другата позиция. Когато в съдебната зала „Артекс“ излагат своите аргументи, юристите на ДНСК не ги оспорват. Не правят нищо, за да изложат гледната точка за изтекло строително разрешение. Нещо повече на 23.07 от Дирекция „Национален строителен контрол“ излизат с прес-съобщение, в което също тълкуват, че Златен век имат валидно разрешение. В пълно противоречие с позицията на министър Аврамова от април и заявлението на премиера, че няма поправка „Артекс“, пишат от ИК "Лозенец".  

Те настояват да се възложи на авторитетна адвокатска кантора да поеме обжалването на съдебното решение, както и компетентните институции да започнат дело за тълкувателно решение на ВАС относно приложимостта на поправката „Артекс“ за предходни случаи и дали всяко изменение на строеж подновява сроковете на строителното разрешение.
Очакваме от народните представители да докажат, че не са планирали поправката „Артекс“, че не са приели удължените срокове на разрешенията за строеж да имат обратно действие като отменят тази поправка. Нека докажат, че евтините апартаменти не са им повлияли на начина на гласуване, да върнат по-късите срокове на разрешителните, щом съдът на първа инстанция казва, че те действат и за заварени случаи и така няма да си говорим, че разрешение за строеж издадено през далечната 2007г. може да е валидно чак до 2028г., пишат още от ИК "Лозенец". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови