Наследството на Цветанов: Поправката 'Артекс' мина, съдът спасява още строежи освен Златен век

От фирмата изчислиха загуби от 1,8 млн. лв., протестиращите: САС осребри "Апартаментгейт"

Юлиана Ончева Последна промяна на 01 август 2019 в 10:30 6821 2

Загубите на строителната компания "Артекс" от спирането на строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" са милион и осемстотин хиляди лева. 

Това съобщават от компанията, след като вчера Административен съд - София пусна отново строителството на небостъргача. Решението на магистратите не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС. В изявлението си от Артекс заявяват: 

„Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес. В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно – нещо, в което ние от „Артекс“ винаги сме били сигурни. Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов. Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда.

Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че „Артекс“ продължава изграждането на сграда „Златен век“! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си.“

САС се произнася, че не главният архитект на София, а единствено Държавната агенция за строителен контрол може да каже законен ли е строежът.  И още - споделя мнението, че промените в закона за устройство на територията, сред които и станалата като известна като "поправка "Артекс", от февруари 2017 г. - строителното разрешение да важи 10 години от откриване на строителната линия, са валидни за "Златен век". Поправката бе внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и подкрепена от тогавашния шеф на ПГ Цветан Цветанов.  В преходни и заключителни разпоредби към поправката се казва изрично,  че разпоредбите се прилагат за бъдещи разрешения за строеж и за производства, по който още няма влязло в сила решение за строеж. 

Законът за устройство на територията касае проекти от първа и втора категория, за които е даден толеранс обектите да бъдат завършени за срок от 10 години, вместо за 5 години, обяснява тогава Ненков. Той отрича промените в ЗУТ да имат каквото и да е общо с Артекс. Сградата "Златен век" обаче е втора категория. 

Съдебното решение от вчера на практика разрешава и евентуални проблеми със срока на разрешителното за строеж на строящата са на Солни пазар сграда, която ще бъде най-високият хотел в София. Ай тауър - 107 метра небостъргач, ще действа под реномираната марка "Мариот". 

Сагата със "Златен век"

Разрешението за строеж на 34-етажна сграда на ул. „Златен рог“ №10 в кв. „Лозенец“ е издадено на 26.01.2007 г. от главния архитект на София Петър Диков на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова“ и ЕТ „Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт“. Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителния процес, е съставен на 11.01.2010 г. от надзорната фирма „Консултантска инженерна група“ ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19.11.2012 г. от арх. Диков на името на фирма „Кристела“ ООД с управител Румен Марков.

На 14.12.2016 г. в направление „Архитектура и градоустройство“ постъпва заявление от „Кристела“ ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03.02.2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06.02.2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Във връзка с искания на управителя на „Кристела“ ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев от 30.08.2017 г.. В него за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: „срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2“ (11.01.2010).

На 09.01.2019 г. Инициативен комитет „Лозенец“ информира главния архитект на Столична община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа, предвид категорията му.

Строежът на ул. „Златен рог“ №10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). НАГ-СО има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а).

Във връзка със строителството на сградата на ул. „Златен рог“ в Столична община са получени няколко сигнала с искания за проверки на строителната документация и на строителния процес.

Освен от граждани и Инициативен комитет „Лозенец“, Столична община е получавала писма от националния омбудсман (на 29.11.2017 г.) и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12.06.2018 г.). Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сграда „Златен век“, е получен още на 21.05.2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет. Това писмо на инициативния комитет е изпратено едновременно до президента на Р България, министър председателя, зам.-министър председателя Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, председателя на Народното събрание, председателите на всички парламентарни групи, Постоянната комисия по регионална политика, ръководителя на представителството на ЕК в България и с копие до омбудсман на Р България, кмета на Столична община, главния архитект на Столична община и началника на ДНСК.

Инициативният комитет и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в общината и други институции, още на 05. 01.2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30.01.2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК. 

Протестиращите срещу "Златен век"

От инициативния комитет, който се обяви срещу "Златен век", обявиха, че ще продължат с протестните си действия. "За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага след нейното издаване. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед, каза днес пред "Нова телевизия" Войслав Тодоров от ИК "Лозенец". 

Дори съдът казва, че поправка "Артекс" има. "Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж, допълва Тодоров.

Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка "Артекс" няма. Сега съдът съзнателно или не осребрява "Апартаментгейт". Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция, коментира Никола Вапцаров от комитета. 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2425

1

tania7777

01.08 2019 в 12:13

Да ги изметем, заедно с асансьорите им!