Quantcast

С гласа на България ЕС прие по-лек режим за търсене на шистов газ

Последна промяна на 09 януари 2014 в 20:53 10034 26

Проучванията в Румъния са непосредствено до границата с България
Проучванията в Румъния са непосредствено до границата с България

Съветът на министрите в ЕС прие по-лек режим за търсене на шистов газ, а България изненадващо гласува за подкрепа на това решение, въпреки обещанията на правителството.

За резултата от гласуването съобщи Борислав Сандов, съпредседател на ПП "Зелените".

Към момента официална информация за решението на Съвета на министрите все още няма.

Сведенията ми са, че именно гласът на България е бил решаващ, но не мога да го твърдя категорично. В момента се опитваме да разберем кой точно е гласувал от името на България, каза Сандов.

С решението си Съветът на министрите бламира Европарламента, който предложи регламент проучванията за неконвенционални източници на енергия задължително да подлежат на ОВОС (Оценка за въздействието на околната среда).

Благодарение на сменената позиция на България обаче, отделните страни в ЕС вече нямат право да изискват ОВОС при проучвания.

Досега всяка страна имаше право сама да реши дали да иска такава екологична оценка.

Към момента директивата не засяга пряко България, защото у нас е наложен мораториум както върху добива на шистов газ, така и върху проучванията. При евентуалното му снемане обаче, сме длъжни да приложим по-леката процедура.

Промяната в позицията на България е тежък удар върху Румъния, където има мащабни протести срещу плановете за добив на шистов газ.

Местата, в които се планира да се добива шистов газ са на броени километри от границата ни. След днешното решение Румъния няма да има право да прави оценка за въздействието на околната среда при проучване. Задължението за ОВОС при добив на газ обаче остава.

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2014 в 00:25

@leon
https://en.wikipedia.org/wiki/Fracking#Hydraulic_fracturing_in_oil_and_gas_wells
Края на първия пасаж

12.01 2014 в 00:13

Дечица,кой ви лъже вас бе
"Технологията е патент на небезизвестната „Халибъртън“ !!!!

10.01 2014 в 20:23

Аве офнюз оправете си статията - още ли не сте разбрали, че Сандов пак е сънувал нещо.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/evropeiskite-ekoministri-ne-sa-obsazhdali-shistoviya-gaz.html

10.01 2014 в 18:06

Макар и късно здравия разум и прагматизъм на българите надделява над апокалиптичните сценарии на еколозите и предлаганите от тях алтернативни енергоносители. Видя се докъде я докараха с цената на тока от ВЕИ и блокирането на разработката на местните енергийни източници - до това да не можем да си плащаме сметките за парно и ток и други страни да богатеят за сметка на българските потребители.

10.01 2014 в 16:12

Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и околностите! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА! С НЕ!ОБРАТИМИ И НЕ!ПОПРАВИМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА!

шистов газ се добива със СЕИЗМИЧНИ !проучвания и сондажи ,след това в пробойните се вкарва вода,МНОГО вода, за да се раздробят скалните породи и газът да излезе на повърхността.За такова нещо се използват между 4 и 19 МИЛИОНА! литра вода на ДЕН !
да МИЛИОНА и да! на ДЕН !
Великобритания спря добива на шистов газ, защото той може да доведе до земетресения.
Франция пък наложи мораториум върху използването на технологията за хидрораздробяването и ще го забрани и със закон! ЗАЩОТО Е ОПАСНО! ВРЕДНО! и с НЕ поправими !!! последици върху околната среда !!!
Хора,теи американците са били лъгани и убеждавани , че няма нищо опасно в технологията, и на тях са им изтъквани икономическите и политическите ползи от добива на шистов газ, но безвъзвратното унищожение на природата и изобщо на живота в тези райони е ужасяващ факт!
Искрено се надявам, че този път Българите ще нарушат многовековната традиция да седят отстрани и гледат сеир, докато някой друг се бори за ОБЩЕСТВЕНО полезна кауза,или поне ,като не помага и бездейства то поне да не пречи
Изгледайте филма http://www.dokumentalni.com/?p=1092#.Tic-8doFSiB.facebook и сами вижте и преценете за какво става въпрос.
АКО това не се спре! ПРИРОДАТА НИ! ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЕЗВЪЗВРАТНО и ЗАВИНАГИ!
Дайте гласност на екологичната катастрофа,която ни грози и ВЕЧЕ е в ход!
Да го спрем докато не е станало ТВЪРДЕ КЪСНО и все още можем!

Става въпрос за 750 химикала,КИСЕЛИНИ,дизелово гориво+тонове вода на ДЕН!
70 млн. литра вода стават ТОКСИЧНИ само от един пробив!
ХОРА! събудете се!

над 650 от 750-те съединения, използвани при фракинга са КАНЦЕРОГЕННИ !!! или замърсители на въздуха!
http://rfflibrary.files.wordpress.com/2011/04/hydraulic-frac turing-report-4-1...

ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА 3-тата минута и 4-тата секунда! от клипа: http://www.youtube.com/watch?v=4E5EPFn1eA4&feature=share ШОКИРАЩО! ПОКЪРТИТЕЛНО.

ЗА (технологията)
http://marcelluscoalition.org/2009/01/drilling-process-video /

10.01 2014 в 15:24

От името на България е гласувал Антонио Бандерас

10.01 2014 в 15:22

Парите на Шеврон не правят разлика между сини и червени, отиват при тези, които вършат работата. Така е при пазарната икономика. Сега очакваме контракта да бъде изпълнен докрай и да се насладим на широкомащабна кампания за ползите от "шистовата революция".

10.01 2014 в 14:33

@Ханку Брат
ОВОС не е като да премериш колко тежат 5 банички - т.е. струва много пари. Затова си заслужава само, ако на дадена площ излезе определено количества газ. И тогава, търсещата компания си калкулира разходите и прави, каквото трябва.
Жалко, че промити мозъци продължават да пазят руския монопол, та да могат червеногъзите да си лапат рушветите, зелените и те да ракетират. Българския кръчмарски многознайко обаче, е ВИНАГИ против... ВСИЧКО.

10.01 2014 в 13:20

Като не е страшен и няма проблем за околната среда защо тогава тази зверска съпротива срещу ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда? Тука не става дума да се забрани или сатанизира а при всичките проблеми да се направи предварително една оценка как ще се отрази на околната среда. Та пак питам кой е против? Някой дето знае, че има проблеми и иска да ги покрие или?

10.01 2014 в 11:36

До caramba,

Да забеляза случайно, че става въпрос да спре да ни излага като държава, тъй като г-н Сандов не за първи път го прави, без да правя какъвто и да е друг коментар дали има опастност от замърсяване или няма.
А що се касае до това дали шистовия газ и в частност фракинга като част от процеса на въвеждане на един сондаж в експлоатация е съвсем друга тема. Без да влизам в подробности само да отбележа, че няма никаква разлика между проучване за нефт и газ от шистови формации и проучване за въглеводороди в конвенционални находища и че румънците се занимават от 150 години с този занаят и че точно ние да им казваме какво да правят ми се струва малко не естествено,или както се казва: Не нам....!!!
 
X