С гласа на България ЕС прие по-лек режим за търсене на шистов газ

Владимир Йончев 09 януари 2014 в 20:53 11223 26

Проучванията в Румъния са непосредствено до границата с България
Проучванията в Румъния са непосредствено до границата с България

Съветът на министрите в ЕС прие по-лек режим за търсене на шистов газ, а България изненадващо гласува за подкрепа на това решение, въпреки обещанията на правителството.

За резултата от гласуването съобщи Борислав Сандов, съпредседател на ПП "Зелените".

Към момента официална информация за решението на Съвета на министрите все още няма.

Сведенията ми са, че именно гласът на България е бил решаващ, но не мога да го твърдя категорично. В момента се опитваме да разберем кой точно е гласувал от името на България, каза Сандов.

С решението си Съветът на министрите бламира Европарламента, който предложи регламент проучванията за неконвенционални източници на енергия задължително да подлежат на ОВОС (Оценка за въздействието на околната среда).

Благодарение на сменената позиция на България обаче, отделните страни в ЕС вече нямат право да изискват ОВОС при проучвания.

Досега всяка страна имаше право сама да реши дали да иска такава екологична оценка.

Към момента директивата не засяга пряко България, защото у нас е наложен мораториум както върху добива на шистов газ, така и върху проучванията. При евентуалното му снемане обаче, сме длъжни да приложим по-леката процедура.

Промяната в позицията на България е тежък удар върху Румъния, където има мащабни протести срещу плановете за добив на шистов газ.

Местата, в които се планира да се добива шистов газ са на броени километри от границата ни. След днешното решение Румъния няма да има право да прави оценка за въздействието на околната среда при проучване. Задължението за ОВОС при добив на газ обаче остава.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!