Протест в "Лагера" заради строеж на частно училище

Александра Маркарян 18 септември 2016 в 11:16 13072 1

Снимка Фейсбук/Лагера и приятели

Жители на столичния ж.к. "Лагера" излизат на протест днес.

Причината е планираният строеж на частно училище в квартала на площ от 8288 кв. м.

Протестът започва в 16 ч. в градинката с гъбките.

Училището трябва да бъде издигнато върху имот, чийто характер е променен от публична в частна общинска собственост с решение на Столичния общински съвет на 28 юли 2016 г. С решението е учредено и безвъзмездно право на строеж на фирмата "Дани партнърс" ЕООД за частно основно училище "Томас Едисон".

Според решението правото на строеж трябва да бъде реализирано в срок от 3 години, считано от датата на издаване на разрешителното за строеж.

Дружеството "Дани партнърс" е създадено през 2014 г. с капитал 500 лева. Негов едноличен собственик и управител е Марин Милев Маринов. Предметът на дейност според съдебната регистрация е "детска градина - експлоатация, организация и всички други дейности свързани с детската градина и незабранени от закона".

OFFNews се свърза по телефона с г-н Маринов.

Имаме подадени молби в общината от 5 години. Те са в резултат на огромното желание на много родители, каза той по повод планираното изграждане на училището. 

На въпрос как е бил избран точно този терен, той отговори, че са го посочили от общината, но допълни, че той е бил предпочетен от него, "понеже живеем наблизо".

Протестът не ме засяга, категоричен беше Марин Маринов и заяви, че няма намерение да отиде на него или да общува по друг начин с протестиращите.

В момента училището се помещава в сграда на "Горнобански път". В него сега учат 28-30 деца, каза още Маринов.

Той уточни, че планът на фирмата е чрез заем да бъде построена сграда на площ 1200-1500 кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови