Протест довечера срещу небостъргач в "Стрелбище"

OFFNews 29 юни 2017 в 13:27 6053 4

Снимка бТВ

Столичани излизат на протест тази вечер, заради опасността в градинката на кръстовището на бул. "България" и "Иван Гешов" да изникне 43-етажна сграда. 

Според общия устройствен план на София на мястото е градинка, на която може да се строи „кафене, църква или тоалетна”. Върховният административен съд обаче отсече, че собственикът има право да строи висока сграда. 

Промяната в плана на парцела не мина през комисията по градоустройство към СОС, докладът бе отложен и от икономическата комисия и отпадна от дневния ред на Столичния общински съвет на 22 юни. 

През април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите от "България билдинг", за да направят транспортен анализ. Тогава те поискаха транспортен анализ и доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината. 

Представеният през юни проект предвижда основата на сградата да е на 4 етажа с офиси и магазини, а от нея плочковидно да се издигне постройка - апратхотел до 77 метра. Проектът бе отхвърлен, защото не събра достатъчно гласове. 

Според кмета на район "Красно село" Христо Апостолов сградата ще улесни паркирането в района, защото със собствениците могат да се договорят преференциални цени за гражданите в района на подземния паркинг на три нива, който ще бъде изграден. 

Общински съветници и народни представители от БСП ще подкрепят гражданите и ще се включат в протеста, съобщиха от БСП-София.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

30.06 2017 в 08:18

Поредната пародшя сътворена от мунренското управление!

23293

2

Стефан

29.06 2017 в 15:23

Сигурно. А освен това са подтиснати, че ще е само кула, а не нормална стена, която да закрива цялата Витоша.

42249

1

Denis Rizanov

29.06 2017 в 15:11

Не разбрах?
Жителите на квартала се чувстват обидени, че тяхната кула ще е "само" 43 етажа, с цели 8 етажа по-малко от младосткия "гранд кроманьон" и затова ще излизат на протест ли?

 
X

Да помогнем на украинските деца!