Проф. Евгений Дайнов ще изнесе лекция за инфодемията, пандемията, пост-истината и войната

''Приливите и отливите в политиката: Къде сме ние днес?'' пита професорът

Искра Ангелова 23 февруари 2023 в 15:33 2965 0

Проф. Евгений Дайнов с лекция в Огледалната зала на СУ

Снимка СУ

Проф. Евгений Дайнов с лекция в Огледалната зала на СУ

Проф. Евгений Дайнов, уважаваният и удивително често оказвал се прав автор и на OFFNews ще изнесе лекция в Огледалната зала на Софийски Универистет.

Той е професор в НБУ и ще открие втория цикъл публични лекции от поредицата "Бъдещето на либералната демокрация" на Културния център на СУ "Св. Климент Охридски". В понеделник, 27 февруари от 18.30 ч. в Огледалната зала на Ректората той ще изнесе лекцията "Приливите и отливите в политиката: Къде сме ние днес?", последвана от дискусия.

Ще удържат ли досегашните ценности на поредицата от кризи, които ни връхлитат - инфодемията, пандемията, пост-истината, реалната война в Украйна? Това е въпросът, който поредицата "Бъдещето на либералната демокрация" на Културния център на СУ поставя пред видни политолози, юристи, историци и философи. Сред гостите ѝ досега бяха доц. Огнян Минчев, доц. Светослав Малинов, гл. ас Ружа Смилова, Явор Сидеров, а до края на семестъра предстои да чуем още пет лектора, сред които проф. Дайнов, проф. Димитър Вацов, проф. Антоний Тодоров от НБУ, проф. Красимир Стоянов от университета Айхщедт-Инголщадт в Германия и доц. Даниел Смилов от СУ. Лекциите са насочени към широката публика и последвани от дискусия. Записи от досегашните издания може да намерите ТУК.

Искате да знаете повече?

There is a tide in the affairs of men.
Which, taken at the flood, leads on to fortune;
Omitted, all the voyage of their life
Is bound in shallows and in miseries.
(“Julius Caesar”, Shakespeare)

Този прочут цитат от "Юлий Цезар" на Шекспир звучи така във великолепния превод на Валери Петров:

В делата хорски има прилив
Ако го хванем ний, постигаме успех
Изпуснем ли го - нашият живот
Обречен е на бедност и тъга.

Проф. Дайнов, който обича главоблъсканиците и интелектуалните предизвикателства ни го представя в оригинал, като мото на лекцията си.

И ето как продължава своя разказ той:

"Приключва един четвъртвековен цикъл в човешките дела. Започва друг. За да не се окажем изхвърлени от света, важно е да разберем в какви времена се намираме: съучастваме във възстановяването на либералната демокрация като основа на цивилизования начин на живот."

"Приливите и отливите в политиката: Къде сме ние днес?" ще е името на лекцията му. Знаем, че освен професор по политически науки в НБУ, той е китарист и композитор в рок група „Магистри“, член-основател на партия „Зелените“, автор на „Записки по революцията“, „Русия: една история на страна без история“ и "Politik und Rock'n'Roll: Wie kamen wir von "Love Me Do" auf Donald Trump?".

Лекцията ще се състои присъствено в Огледалната зала на СУ (Ректорат, Северно крило, 2 ет.) и ще бъде последвана от дискусия, модерирана от гл. ас. Ружа Смилова.

...

Предстоящо в поредицата:

⚈ 13.03.2023, Конферентна зала | Проф. Димитър Вацов, НБУ: За някои конститутивни парадокси на либералната демокрация и за разликата между решение и баланс

⚈ 7.04.2023, Конферентна зала | Проф. Красимир Стоянов, Университет Айхщедт-Инголщадт: Популизъм и полуобразование

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки